Revista Presei

Revista presei locale

Pandurul: Aprobarea planului de restructurare pentru CE Oltenia întârzie. Sindicatele și oficialii Complexului Energetic Oltenia așteaptă vești de la Comisia Europeană privind planul de restructurare al companiei care este analizat de săptămâni bune. În cel mai bun scenariu, acesta ar putea fi aprobat până la sfârșitul acestei luni. Dacă va întârzia, compania ar putea întâmpina probleme mai ales că, până la sfârșitul lunii aprilie, trebuie să cumpere toate certificatele de dioxid de carbon astfel încât să mai poată funcționa și după această dată.

Impact în Gorj: Numirea noilor directori de școli la jumătatea anului de învățământ, contestată. Liderul de sindicat din învățământ Constantin Huică, susține că numirea unor noi directori de școli la jumătatea anului de învățământ nu a fost o decizie inspirată. Mai mult decât atât, acesta spune că numirile nasc anumite semne de legalitate: „Contractul managerial al domnilor directori a expirat. Nu știu cât de legal este numirea altor directori, pentru că prima dată trebuie ca posturile să fie declarate vacante și după aceea să organizezi selecția, fie prin organizarea unui concurs sau fie prin detașarea, așa cum a procedat Inspectoratul Școlar. Aici este un semn de întrebare din partea multora. De ce nu s-a așteptat terminarea mandatului, după care să se declare vacante. Este o idee mai veche a actualului ministru al Educației, care susținea ca directorii de școli să fie propuși de Consiliul Profesoral, care să acorde avizul celor care vor să meargă și să susțină un concurs. Nu s-a înaintat un dosar. Fiecare a înaintat un CV la Inspectoratul Școlar. Nu a fost vreun interviu, ci o selecție. Este o procedură în conformitate cu Legea Educației. Unele posturi au devenit vacante prin pensionarea foștilor directori, iar alții au fost înlocuiți“ a declarat Huică..

Gorjonline: 132 de elevi de la Colegiul Tehnic Motru, fără bursă profesională din vina fostei directoare Rușeț. Încălcarea prevederilor HG 951/2017 de către fosta directoare a Colegiului Tehnic Motru, Adela Rușeț, care a demisionat din funcție la începutul lunii octombrie, a avut că efect, privarea a 132 de elevi ai școlii de bursă profesională. Este vorba despre o sumă de 200 de lei lunar, pentru perioada septembrie-decembrie 2020. Elevii intenționează să se adreseze însă instanței de judecată pentru a-și recupera banii. Aceștia nu au primit sprijinul financiar prevăzut în hotărârea de guvern, deoarece școala nu le-a înregistrat cererile.

Gorjeanul: Manager CEO: Avem convingerea că lucrurile se vor redresa. Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a vorbit, într-un interviu pentru presa economică, despre planul de restructurare și decarbonare a companiei. „Pentru începutul anului 2021, speranțele noastre sunt legate de aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia. Aceasta a solicitat lămuriri în legătură cu mai multe aspecte, cum ar fi cele legate de veniturile companiei, contractele de finanţare bancară sau strategia de vânzare a cărei legislaţii în România este diferită de cea din celelalte ţări europene. După răspunsurile formulate, Comisia Europeană a invitat CE Oltenia să declanşeze procedura de notificare, aceasta reprezentând etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare şi decarbonare”, a declarat Burlan, pentru „Bursa”. În condiţiile în care consumul industrial de energie a înregistrat o scădere drastică, producţia din termocentrale a scăzut cu circa 20%, preţul certificatului de CO2 a depăşit pragul de 30 euro, importul de energie este în creştere, CE Oltenia are o singură şansă spune directorul Burlan, și anume crearea propriului mix de resurse, „adăugând soluţii mai puţin sau deloc poluante precum unități de producţie pe bază de gaze naturale şi parcuri fotovoltaice alături de cărbune, care, fiind cea mai sigură sursă de producere a energiei, nu poate fi exclus în totalitate”.

Comment here