Ultima Ora

08:02 Proteste de amploare în SUA, după ce avortul a fost interzis

După şocul suferit vineri, susţinătorii dreptului la avort s-au mobilizat, sâmbătă, în Statele Unite, pentru o a doua zi de proteste împotriva deciziei Curţii Supreme.

Zeci de persoane s-au adunat la mijlocul zilei în faţa sediului Curţii Supreme la Washington, însă proteste sunt anunţate în toată ţara, mai ales în statele care au profitat de decizia Curţii pentru a interzice imediat, pe teritoriile lor, întreruperile de sarcină. În timp ce clinicile din Missouri, Dakota de Sud sau Georgia îşi închideau una după alta porţile, state democrate, precum Califrnia sau New York, s-au angajat să apere accesul la întreruperi de sarcină pe teritoriul lor.

Această revoluţie a fost declanşată de decizia Curţii Supreme de a revoca hotărârea sa emblematică din cazul ‘Roe v. Wade’, care le garanta, din 1973, femeilor americane dreptul de a avorta, majoritatea judecătorilor considerând-o acum ‘total nefondată’.

Preşedintele Joe Biden, care a denunţat imediat o „eroare tragică”, a declarat, sâmbătă, înainte de a se îmbarca spre Europa, că ştie „cât de dureroasă şi de devastatoare este această decizie pentru mulţi americani”.

Comment here