Ultima Ora

22:14 OFICIAL. Alegerile locale, AMÂNATE

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni, 6 aprilie, o ordonanţă de urgenţă privind prelungirea mandatelor aleşilor locali şi unele măsuri privind organizarea alegerilor locale. Potrivit actului normativ, mandatele actualilor aleşi locali se prelungesc până cel târziu la 31 decembrie 2020. Procedura pentru organizarea alegerilor se iniţiază, potrivit actului normativ, cel târziu la trei luni după expirarea stării de urgenţă.

“A fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind prelungirea mandatelor pentru autorităţile locale, luând în considerare situaţia extraordinară actuală, impusă de starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei cu coronavirus. Guvernul a luat decizia de a prelungi mandatele în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale până, cel târziu, la data de 31 decembrie 2020”, a declarat Ionel Dancă, într-o declaraţie de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de guvern.

O măsură neaşteptată se referă la listele de semnături pentru depunerea candidaturilor. Partidele şi candidaţii independenţi pot opta între mai multe variante de relaxare a condiţiilor legale. Astfel, numărul semnăturilor necesare pentru depunerea candidaturilor este redus la jumătate. Partidele trebuie să depună o singură listă de semnături pentru primar, consiliu local şi consiliu judeţean. Partidele, care doresc să aibă candidaţi în toate unităţile administrative, pot înlocui semnăturile de la nivel local cu o listă naţională de 25.000 de semnături, cel puţin 500 în fiecare judeţ şi 1000 în Bucureşti. Dar, cea mai radicală modificare vizează posibilitatea depunerii unei sume de bani în locul listelor de susţinători.

“Având în vedere dificultăţile în această perioadă şi în perioada preelectorală pentru strângerea semnăturilor necesare şi desfăşurarea activităţilor necesare pentru înscrierea în campania electorală, guvernul a luat, în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne, decizia de a reduce la jumătate numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale şi, de asemenea, dosarele de candidatură vor putea fi depuse electronic, iar listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse în acelaşi mod, respectiv în format electronic. Practic, în momentul de faţă, obligaţia privind numărul minim de susţinători a fost redusă la 25.000 pentru a propune candidaturi în circumscripţiile electorale la alegerile locale de către partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale. Acestea pot depune, în cel mult 30 de zile de la începerea perioadei electorale, liste de susţinători la nivel naţional, care cuprind un număr de minimum 25.000 de alegători”, a spus şeful Cancelariei premierului.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here