Stirile Zilei

A câștigat procesul cu fostul prefect. Ordinul a fost anulat

Consiliul Județean Gorj a câștigat procesul cu fostul prefect Iulian Popescu, fiind anulat ordinul de control emis la începutul anului.

Consiliul Județean a atacat în instanță ordinul prefectului, prin care acesta cerea un control general la Consiliul Județean Gorj. Soluția instanței, pe scurt, este următoarea: Admite acțiunea Consiliului Județean și anulează ordinul nr. 12 din 10.01.2024, emis de prefectură. Tipul soluției: Respinge cererea de suspendare solicitată de prefectură. Prin urmare, instanța a recunoscut că acel ordin de control a fost nelegal, și echipa de juriști de la Consiliul Județean Gorj a avut dreptate când a catalogat acest demers ca fiind rezultatul unui exces de putere din partea fostului prefect. Decizia recentă a instanței de a anula ordinul nr. 12, emis de prefectura Gorj, nu este doar o victorie juridică pentru Consiliul Județean, ci și o lecție clară despre limitele puterii administrative și despre importanța respectării legii chiar și de către cei care sunt meniți să o aplice.

Prin solicitarea unui control general la Consiliul Județean Gorj, fără a prezenta motive întemeiate și concrete care să justifice o astfel de măsură, fostul prefect a abuzat de puterea conferită de funcția sa, sfidând principiile de bază ale dreptății și echității administrative. Această acțiune nejustificată pune în lumină un comportament care nu poate fi tolerat într-o administrație publică ce se pretinde a fi transparentă și responsabilă. Excesul de putere, sub orice formă, este dăunător nu doar pentru instituțiile vizate direct, ci și pentru încrederea cetățenilor în integritatea și eficiența instituțiilor statului. Instanța, prin decizia sa, nu doar că a reparat o nedreptate, dar a transmis și un semnal puternic că asemenea comportamente nu vor fi tolerate.

Este imperativ ca astfel de situații să fie tratate cu toată seriozitatea, iar responsabilitățile să fie clar definite și respectate. Cazuri de acest gen nu doar că erodează fundamentele guvernanței democratice, dar subminează și principiile de transparență și responsabilitate care ar trebui să guverneze toate acțiunile funcționarilor publici. În concluzie, este esențial să ne asigurăm că astfel de abuzuri nu rămân nepedepsite și că mecanismele de control și echilibru în cadrul administrației funcționează eficient, pentru a proteja interesele publice și pentru a preveni orice încercare de subminare a statului de drept” a comunicat Consiliul Județean Gorj.