Stirile ZileiTârgu-Jiu

„Regele Gândacilor”, condamnat la închisoare cu executare

Tribunalul Gorj a stabilit, marți, o sentință cu executare de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru patronul unor firme din Târgu-Jiu cunoscute sub denumirea generală de „Regele Gândacilor”. Alexandru Giurcău a fost găsit vinovat pentru acuzațiile de evaziune fiscală formulate la adresa sa după ce, în urmă cu circa un deceniu, a folosit numeroase facturi fictive provenite de la o firmă din Iași, cu scopul de a diminua baza impozabilă și pentru a plăti mai puține taxe la stat.

„Condamnă pe inculpatul GIURCĂU ALEXANDRU, fără antecedente penale, administrator al S.C. FULSTYLE ECO S.R.L. Târgu Jiu, la: – 2 ani şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale prin evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată (153 acte materiale)(…). Condamnă acelaşi inculpat la: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în modalitatea omisiunii, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, în formă continuată, (37 acte materiale)(…)Condamnă acelaşi inculpat la: – 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în modalitatea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale prin evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată (64 acte materiale)(…)Contopeşte pedepsele stabilite în pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 2 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 1 an şi 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 6 luni închisoare”, a stabilit Tribunalul Gorj.

Dosarul o vizează și pe Arada Stănescu, patroana unei firme din județul Iași, care, în urmă cu un deceniu, pentru sume modice, a emis facturi fictive pentru oricine a dorit. Ea are la activ mai multe condamnări la Gorj pentru acest gen de infracțiuni, iar în acest dosar a primit o condamnare de 2 ani și 2 luni. Pedeapsa a fost contopită cu celelalte și, în cele din urmă, a rezultat o condamnare de 6 ani și 2 luni, cu executare.

Un al treilea inculpat din dosar este Gligor Boar, care până în urmă cu un an a fost vicepreședinte al filialei Gorj a Pro România. El a primit acum o condamnare de 2 ani pentru evaziune fiscală, cu un termen de supraveghere de 4 ani. În acest interval de timp inculpatul nu are voie să plece din țară fără acceptul instanței și trebuie să presteze și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Pe averile celor trei inculpați a fost instituită măsura sechestrului asigurator, instanța dispunând recuperarea a peste 200.000 de lei.

Comment here