Ultima Ora

21:05 CJ Gorj cere finalizarea lucrărilor la amenajarea hidroenergetică Valea Sadului- Vădeni

Consiliul Județean Gorj solicită includerea amenajării hidroenergetice Valea Sadului – Vădeni în lista finanțărilor din REPower EU.

„Consiliul Județean Gorj a înaintat astăzi, 24.11.2022, o adresă către Guvernul României, Ministerul Investițiilor Europene și Ministerul Energiei, prin care solicită includerea proiectului de investiții „AHE a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni” în lista proiectelor finanțate prin REPower EU. Solicitarea vine în contextul lansării în procedură de transparență decizională a proiectului de ordonanță de urgență privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, în care sunt incluse doar două proiecte. Având în vedere că REPower EU este orientat către investiții aflate în diferite etape de execuție, includerea AHE Valea Sadului – Vădeni este esențială, atât prin prisma anvergurii proiectului cât și prin cea a stadiului actual de execuție, de peste 50%. De precizat că nu este primul demers pe care Consiliul Județean Gorj îl face în acest sens, în luna mai a anului 2018 fiind înaintată o solicitare similară, prin care se solicita găsirea unei soluții pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții”, spune președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.

Lucrările la amenajarea hidroenergetică Valea Sadului-Vădeni au început înante de 1989, dar au fost abadonate. Obiectivul urma să asigure irigarea unei suprafețe de 74.000 ha teren agricol în judeţele Gorj şi Dolj, plus un debit suplimentar de 7,5 mc/s pentru alimentarea cu apă a localităţilor şi obiectivelor industriale şi economice de pe cursul inferior al Jiului. În acest scop, volumul de apă util al acumulării urma să fie de 244 milioane mc; să apere împotriva inundaţiilor localităţile, obiectivele economice şi căile de comunicaţii din zonă, pentru care, în cadrul acumulării s-a prevăzut un volum de protecție 62 milioane mc; să asigure îmbunatăţirea calitaţii apei prin sedimentarea suspensiilor transportate din industria cărbunelui; producerea a 139.000 MWh energie electrică, în anul hidrologic mediu, ponderea energetică în valoarea investiţiei aprobată inițial fiind de 27,7%, restul de 72,3% revenind celorlalte folosinţe.

Comment here