Ultima Ora

15:29 Satul din Gorj, cu 15 locuitori, abandonat de autorități

Satul Rătez, al comunei Godinești, mai are câțiva locuitori. Lipsiți de oportunități în zonă, tinerii au plecat la muncă în străinătate, iar în urmă a rămas „un sat îmbătrânit și fără vitalitate”, cu infrastructură precară, spune Adrian Zorlescu, candidatul AUR la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj.

”Satele României se confruntă cu o realitate dură: îmbătrânire, depopulare și lipsa oportunităților. Un exemplu trist este satul Rătez, unde numărul locuitorilor a scăzut drastic la aproximativ 15 cetățeni.
Infrastructura precară contribuie la declinul satelor. Canalele necurățate provoacă inundații frecvente pe strada Luncii, transformată într-o zonă inospitalieră, numită de localnici „strada junglei” când plouă nămol iar când este soare praf. Lipsa locurilor de muncă a determinat tinerii să plece în străinătate, lăsând în urmă un sat îmbătrânit și lipsit de vitalitate. Economia locală este aproape inexistentă. Fabrica de sârmă, brutăria au fost închise, iar singurele unități comerciale sunt magazinele mixte. Lipsa unei farmacii și a personalului calificat pentru pompele de apă pun în pericol siguranța și sănătatea cetățenilor” afirmă Zorlescu.

În opinia sa, satul Rătez ”este doar un exemplu al problemelor grave cu care se confruntă satele din România”.

”Este nevoie de o implicare urgentă din partea autorităților pentru a revigora satele românești, oferind oportunități de muncă, acces la servicii esențiale și o infrastructură decentă. Doar prin investiții și o politică coerentă de dezvoltare rurală se poate opri declinul satelor românești și se poate oferi o șansă la un viitor mai bun pentru locuitorii lor. Imaginea satului Rătez este una tristă, dar reală. Povestea acestui sat ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorități și o chemare la acțiune pentru a salva satele României de la dispariție” spune candidatul AUR.