Stirile ZileiTârgu-Jiu

Weber: Ansamblul Brâncuși, din nou pe punctul de a rata includerea pe Lista Patrimoniului UNESCO

Deputatul Mihai Weber, șef al Comisiei pentru relația cu UNESCO din Parlamentul României, susține că țara noastră ar putea rata și-n acest an includerea Ansamblului Brâncuși în patrimoniul mondial.

Motivul? Dosarul a fost depus ca ”memorial al Primului Război Mondial”, iar experții independenți ai UNESCO au recomandat, în 2018, recunoașterea valorii sale universale. Tot în 2018, Comitetul Patrimoniului Mondial, la cea de-a 42-a sesiune, a hotărât să suspende pentru doi ani includerea siturilor asociate cu conflicte istorice recente, pentru ca experții să analizeze dacă memorialele de război sunt în acord cu principiile UNESCO.

Deputatul Mihai Weber este de părere că România putea încerca din timp să  schimbe punctul de vedere categoric al experților și să solicite să se țină seama și de valoarea artistică a operei, nu doar de încadrarea acesteia la categoria ”memoriale de război”.

Mihai Weber este convins că dacă experții UNESCO ar fi ajuns la Târgu-Jiu și ar fi văzut Calea Eroilor un șantier, ar fi avut încă un motiv de a respinge includerea Ansamblului Monumental în patrimoniul mondial.

Comment here