LIFE

Vedetele reacţionează în cazul George Floyd

Moartea lui George Floyd, un cetăţean afro-american de 46 de ani, care și-a găsit sfâșitul călcat în picioare de un polițist din Minneapolis, a stârnit un val de revolte în Statele Unite ale Americii. Polițistul, care a stat câteva minute cu piciorul pe capul și gâtul bărbatului, până acesta și-a dat ultima suflare era cunoscut ca un angajat violent, pe numele său fiind făcute mai multe plângeri de-a lungul timpului. Cazul lui George Floyd nu este unul singular, iar cetățenii sunt de părere că persoanele de culoare sunt adesea ținta violențelor polițiștilor. Mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta, câteva sute au fost arestate. Câteva vedete din Statele Unite ale Americii nu au rămas indiferente în fața cauzei lor și au decis să îi susțină financiar pe cei arestați pentru a-și putea plăti cauțiunile.

De vineri seară, manifestanţiile au izbucnit în mai multe oraşe americane după moartea, la începutul săptămânii, a lui George Floyd, un afro-american, în timpul unei arestări violente la Minneapolis. Un polițist l-a ucis deși bărbatul nu era înarmat, nu s-a opus arestării și l-a implorat de mai multe ori să îi cruțe viața, atunci când se afla cu genunchii pe gâtul său și îl împiedica să respire.

Mii de persoane s-au adunat în mai multe oraşe din ţară, în faţa Casei Albe de la Washington, dar şi la New York, Dallas, Houston, oraşul natal al victimei, sau în Las Vegas, Des Moines, Memphis şi Portland. În Minneapolis a fost decretată stare de urgență, după ce au avut loc o serie de ciocniri violente între protestatari și oamenii legii. Sute de oameni au fost arestați, iar mai multe vedete și-au manifestat solidaritatea și au subliniat că vor dona diferite sume de bani pentru ca aceștia să își poată plăti cauțiunea. Printre vedetele care vor dona se numără soția cântărețului John Legend, modelul Chrissy Teigen.

HOLLYWOOD, CA – FEBRUARY 28: Model Chrissy Teigen (L) and recording artist John Legend attend the 88th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on February 28, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Jason Merritt/Getty Images)

“Pentru a celebra o seară MAGA (termen folosit de Donald Trump), orice ar însemna asta, mă angajez să donez 100.000 de dolari pentru a plăti cauţiunea manifestanţilor arestaţi în ţară” a spus Teigen, înainte de a anunţa, într-un al doilea mesaj, că va oferi 200.000 de dolari (în jur de 180.000 de euro).

Această decizie a fost un răspuns pentru Donald Trump. Într-o serie de mesaje pe Twitter, președintele american i-a lăudat pe agenţii Serviciului Secret pentru modul în care au gestionat protestul din faţa Casei Albe de la Washington, numindu-i pe revoltaţi “grupări organizate”, “antifascişti” şi “radicali de extremă stânga”.

“Persoanele organizate profesionist, care s-au dat drept “manifestanţi” la Casa Albă, nu aveau nicio legătură cu George Floyd. Se aflau acolo pentru a cauza probleme. Agenţii de la Serviciul Secret au gestionat bine situaţia. În seara asta, din ce înţeleg, organizăm o seară MAGA (Make America Great Again, sloganul lui Trump din campania pentru prezidenţiale) la Casa Albă?”, a scris Donald Trump pe pagina personală de Twitter, sâmbătă, 30 mai.

George se mutase în Minneapolis pentru a le asigura copiilor săi un trai mai bun

George, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minneapolis, apoi ca agent de pază într-un restaurant, Conga Latin Bistro, înainte ca pandemia să-l lase făcă loc de muncă. Moartea sa a rupt inimile tuturor celor care l-au cunoscut și care aveau numai cuvinte de laudă la adresa sa. ”Toată lumea îl iubea pe fratele meu”, declara Philonese Floyd, marţi, la o zi după această moarte care a provocat manifestaţii în mai multe oraşe şi a relansat apeluri la despărţirea de un rasism ”sistemic” în America. ”Era un uriaş blând”, a declarat el la CNN. ”Nu a făcut niciodată rău nimănui”. ”Îmi amintesc că spunea că voia să atingă lumea. Voia să aibă un impact în lume”, a povestit la postul KPRC de la Houston, unde au făcut împreună Liceul Jack Yates, Jonathan Veal, un prieten din copilărie.

Și partenera sa de viață își amintește cu drag de cel care i-a fost alături George Floyd “era pur şi simplu un înger pe pământ”, a reacţionat prietena sa, Courtney Ross, la CBS News.”Iar noi l-am diabolizat şi l-am ucis”, a declarat ea. ”Pentru că era aşa de mare, oamenii credeau că ar căuta scandal”, a declarat ea, citată de Houston Chronicle. Un prieten din copilărie al bărbatului ucis de polițiști a dezvăluit că George se mutase în Minnepolis pentru a-și găsi un loc de muncă mai bun și pentru a le oferi un trai decent celor doi copii, care acum au rămas fără tată.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here