LIFE

Uraganul Dorian a lovit arhipelagul Bahamas cu furie maximă

Uraganul Dorian, ajuns la categoria 5 din 5 posibile, a ajuns, duminică seara, în Bahamas. Urmează două zile de ploi, furtuni și valuri uriașe. Dorian este cel mai puternic uragan din istorie care lovește insulele Bahamas, un arhipelag situat între Florida, Cuba şi Haiti. Oamenii se tem că efectele lui vor fi catastrofale. Relieful fiind unul plat, nimic nu stă în calea naturii furioase.

Ochiul uriașului uragan a fost filmat de Stația Spațială Internațională. Sunt imagini care taie răsuflarea și arată suprafața extrem de mare a uraganului, precum și faptul că se deplasează foarte încet.

Uraganul de categorie 5, considerat cu potențial „catastrofal” de Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite, a atins ţărmul la Elbow Cay, pe insulele Abacos din nord-vestul Bahamas. Valuri din ce în ce mai mari au lovit plajele, potrivit previziunilor, ele pot depăși șapte metri. Vântul a bătut cu aproape 300 de kilometri pe oră, uneori rafalele depășind 350 de kilometri pe oră.

Nu există deocamdată un bilanţ al victimelor şi pagubelor, însă imaginile postate pe Internet de oamenii de acolo sunt înspăimântătoare. Potrivit meteorologilor, Dorian a egalat recordul din 1935 al celui mai puternic uragan din Atlantic care a atins uscatul.

„Este probabil cea mai tristă şi mai rea zi din viaţa mea în care trebuie să mă adresez oamenilor din Bahamas. Vreau să spun, ca medic, sunt antrenat să suport multe, dar nimic ca asta. Ne confruntăm cu un uragan, uraganul Dorian, cum nu s-a mai văzut în istoria Insulelor Bahamas”, a declarat premierul Hubbert Minnis.

Sunt peste 700 de insule în arhipelagul Bahamas. Mai mult de 70.000 de oameni au fost sfătuiți să se pună la adăpost pe insulele mari. 20.000 de case vor fi inundate, este posibil ca unele dintre ele să fie distruse de vânt. Orașe întregi sunt deja inundate.

Și Statele Unite sunt în alarmă maximă. Deși o parte din peninsula Florida ar putea fi ferită de dezastru, uraganul își poate oricând schimba traiectoria. În Florida, Carolina de Sud și parțial în Georgia a fost declarată starea de urgență. În mai multe orașe de pe coasta Floridei a fost emis deja un ordin de evacuare. Este al patrulea an consecutiv când Statele Unite ar fi lovite de un uragan de categorie maximă.

„O să fie unul dintre cele mai mari uragane pe care le-am văzut vreodată. Nu știm unde o să lovească, dar avem o idee. Probabil puțin diferit față de traiectoria inițială, care era direct în Florida, acum pare să de îndrepte spre Carolina de Sud, spre Carolina de Nord, Georgia va fi lovită, parțial și Alabama. Dar poate să își schimbe din nou direcția și să se îndrepte din nou spre Florida. Probabil că vom afla în următoarele 24 de ore”, a spus, duminică, președintele Donald Trump.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here