LIFE

Un manuscris al lui Einstein, vândut pentru o sumă record

Un manuscris al lui Albert Einstein, ce conţine calcule din perioada când încerca să formuleze Teoria relativităţii, a fost vândut, marţi seară, la Paris, pentru 11 milioane de euro.

Vânzarea de la Christie’s a doborât recordul pentru un document ştiinţific cu semnătură, potrivit BBC. Aceasta este una din cele două lucrări care arată munca fizicianului teoretician la descoperirea sa ştiinţifică. Teoria, publicată în 1915, a transformat înţelegerea spaţiului, a timpului şi gravitaţiei.

Cele 54 de pagini cu calcule datează din 1913-1914 şi au fost scrise de Einstein şi colegul său, elveţianul Michele Besso, care a păstrat documentul. Christie’s a salutat faptul că Besso a păstrat manuscrisul.

„Einstein a păstrat foarte puţine înscrisuri, aşa că simplul fapt că manuscrisul a supravieţuit şi a ajuns la noi este extraordinar”, a spus expertul Vincent Belloy.

Calculele sunt notate cu cerneală neagră şi, potrivit lui Belloy, arată mai multe erori în trasarea teoriei. Casa de licitaţii nu a divulgat cine a cumpărat manuscrisul, însă a spus că a atras oferte din întreaga lume. În luna mai, o scrisoare scrisă de Einstein conţinând cea mai cunoscută ecuaţie a sa, E=mc², a fost vândută pentru mai mult de 1,2 milioane de dolari.

Comment here