LIFE

Un AI va termina simfonia a zecea a lui Beethoven

Inteligenţa artificială este pusă la treabă în domeniul artistic mai nou, dar nu oricum, ci pentru a completa creaţiile unor mari artişti. Cel mai nou proiect de gen implică finalizarea Simfoniei a Zecea a lui Beethoven, rămasă neterminată la moartea artistului.

O echipă internaţională de muzicologi, ingineri şi experţi în computere vor folosi notiţele lăsate în urmă de legendarul compozitor. Ele vor fi introduse într-un sistem de machine learning pentru a finaliza simfonia. Pianistul Robert Levin va contribui la acest proiect. Varianta finală de simfonie va fi prezentată într-un concert pe 28 aprilie 2020, în Bonn, oraşul de baştină al lui Beethoven. Proiectul a fost iniţiat de către Deutsche Telekom şi are rolul de a sărbători 250 de ani de la naşterea artistului.

Din păcate echipa de experţi nu are prea multe date cu care să lucreze. Beethoven a lăsat în urma doar schiţe şi notiţe vagi. Inginerii vor antrena totuşi AI-ul cu simfonii trecute, folosind un algoritm care va recunoaşte modele şi locuri comune şi va putea chiar improviza în stilul legendarului muzician. Algoritmul este încă imprevizibil şi învaţă ca un copil mic în acest moment, explorând lumea lui Beethoven.

Nu este prima iniţiativă de gen, pentru că un AI a terminat Simfonia a Zecea a lui Schubert în D Major, lăsată la rândul său neterminată. Totul s-a realizat pe un computer cu AI, a fost finanţat de Huawei şi prezentat la Londra în februarie 2019.

Beethoven a încheiat în forţă seria de simfonii cu a noua, care include „Oda Bucuriei”. Din păcate a încetat să lucreze la Simfonia a Zecea, lăsând în urmă câteva notiţe şi planuri atunci când a încetat din viaţă, la doar 57 de ani. Barry Cooper, un compozitor britanic şi muzicolog, care a scris o porţiune ipotetică din Simfonia a Zecea, în 1988, şi-a exprimat îndoiala cu privire la finalizarea operei. Germania va organiza peste 700 de evenimente pentru a sărbători 250 de ani de la naşterea lui Beethoven.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here