Minerit și EnergieStirile Zilei

Termocentrala Turceni, fără niciun grup pe cărbune. Iovan: Să ajungem în 2026 și mai stăm de vorbă

”Să ajungem în 2026 și mai stăm de vorbă” spune liderul sindical Eugen Iovan, după ce a apărut informația că noul ajutor oferit de stat CE Oltenia, de 240 de milioane de euro are un cost:  renunțarea la încă 3 grupuri pe cărbune.

Complexul Energetic Oltenia va fi ajutat de stat pentru a doua oară să-și plătească certificatele de emisii, dar nota de fundamentare a actului normativ, prin care guvernul îi va da acest ajutor, conține o surpriză de proporții. CE Oltenia va rămâne, la orizontul anului 2027, cu doar două grupuri pe cărbune, doar la centrala Rovinari.

Eugen Iovan, liderul sindical de la Termocentrala Turceni, nu-și face prea multe griji. Spune că ministrul Energiei, Virgil Popescu, este un om care stăpânește problematica.

Iovan spune că dacă ministrul a dat banii pentru certificate ”n-a făcut-o de capul lui” și că oricum mare parte din angajații Termocentralei Turceni vor ieși la pensie, în următorii ani.

Sindicaliștii de la Termocentrala Rovinari nu vor, însă, să renunțe la încă un grup pe cărbune.

”Vom încercui grupul până vor pune în loc parcul fotovoltaic” spune  Constantin Mitrescu, liderul Sindicatului Energia Rovinari.

Nicolae Ivăniși, coordonator Alternativa pentru Demnitate Națională Gorj, crede că asta a negociat ministrul Energiei, Virgil Popescu, în recenta vizită la Bruxelles: acordarea ajutorului de 140 de milioane de euro CE Oltenia pentru certificate, contra renunțării la încă 3 grupuri pe cărbune.

Comment here