UPB

Tehnologie 5G în avion. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Pasagerii vor putea să-și folosească telefoanele cu tehnologie 5G pe tot parcursul zborului. Decizia a fost luată de Comisia Europeană, care vrea să deschidă frecvențele 5G pentru Wi-Fi și în mijloacele de transport terestre.

Pasagerii vor putea să-și folosească telefoanele cu tehnologie 5G pe tot parcursul zborului. Viteza mare va fi asigurată de echipamente de rețea speciale, numite pico-celule montate la bordul avionului. Pasagerii se vor putea conecta și vor putea trimite mesaje, să vorbească la telefon sau să se uite la filme. Momentan, acest serviciu costă între 5 și 15 euro pe zbor în interiorul Uniunii Europene și este posibil, în general, la companiile aeriene de linie.

În acest moment, România are nevoie de specialiști care să implementeze noile tehnologii.

Răzvan Crăciunescu, Conf. Dr. Ing. Universitatea Politehnică București: „Avem laboratoare dedicate pentru 5G, avem specialiști, profesori care fac acest lucru, dar avem și experți din industrie care vin și le predau studenților ce înseamnă 5G, ce înseamnă să implementezi o rețea 5G”.

Ca să respecte decizia Comisiei Europene, statele membre trebuie să pună la dispoziție benzile de frecvență de 5 GHz cel târziu până pe 30 iunie 2023.

Comment here