LIFE

Țările cu cea mai mare rezervă de aur pe cap de locuitor. Pe ce loc se află România

Statele Unite ale Americii dețin cea mai mare rezervă de aur din lume, aproape cât rezervele de aur ale următoarelor 3 țări din topul statelor cu cele mai mari rezerve: Germania, Italia și Franța. Topul e completat de Rusia, China și Elveția. Calculată pe cap de locuitor, rezervele de aur arată un cu totul alt clasament, arată hotnews.ro.

Statele nu mai sunt obligate să tipărească bani doar în funcție de nivelul rezervei de aur, dar cu toate acestea ele încă stochează cantități mari din metalul prețios.

În SUA, într-un seif de la Federal Reserve Bank din New York, se află cea mai mare rezervă de aur din lume. SUA au rezerve de aur de 8.133,5 tone. Această sumă o plasează pe primul loc printre țările cu cele mai mari rezerve de aur. Elveția este țara a cărei rezervă de aur per capita este cea mai ridicată: aproape 120 de grame aur/cap de locuitor. Este urmată de Liban, Italia, Germania și Singapore, la mare distanță. România se află pe locul 32 în lume ca nivel al rezervei de aur pe cap de locuitor, cu circa 5,7 grame/capita, în rând cu slovacii și bulgarii.

  • Statele Unite ale Americii are 8.133,46 tone de aur în rezervă. În perioada de vârf a sistemului Bretton Woods , când SUA s-au oferit să găzduiască și să protejeze aurul altor țări în schimbul dolarilor, între 90% și 95% din rezervele de aur ale întregii lumi se aflau în seifurile americane.
  • Germania: 3.352,65 tone. Își păstrează rezervele de aur la Deutsche Bundesbank din Frankfurt pe Main, la sucursala Băncii Federale a Rezervei SUA din New York și la Banca Angliei din Londra.
  • Italia: 2.451,84 tone. Criza zonei euro i-a determinat pe unii să ceară guvernului Italiei să-și vândă o parte din rezervele sale de aur pentru a strânge fonduri, dar proiectul nu s-a mai realizat.
  • Franța: 2.436,97 tone.

Comment here