Din JudetStirile ZileiTismana

Tăerel și Pașa, arest la domiciliu. Cum i-au prins procurorii

Cei șase inculpați, din dosarul ce vizează defrișările ilegale din zona Tismana-Peștișani, au fost arestați preventiv la domiciliu începând de miercuri seara, în baza unei decizii a Curții de Apel Craiova.

Magistrații au admis, astfel, solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, care a contestat decizia de săptămâna trecută a instanței de la Târgu-Jiu prin care față de cei șase a fost dispusă doar măsura controlului judiciar.

Șeful Ocolului Silvic Tismana, Ion Tăerel, zis „Butoane”, tehnicianul silvic Daniel Văcaru, pădurarul Daniel Tănasie, inginerul silvic Alexandru Grecescu, inginerul silvic de la ocolul privat ”Constantin Brâncuși” din Peștișani, Tiberiu Nicolae Logăscu și omul de afaceri Petrișor Tănasie, zis „Pașa”, vor trebui să execute mandatul de arest la domiciliu până pe 12 noiembrie. Procurorii vor avea, atunci, posibilitatea să ceară prelungirea mandatului. Până în acel moment inculpații nu au voie să ia legătura unii cu alții și nici cu martorii din dosar.

Cei în cauză sunt acuzați că au defrișat ilegal cantități mari de lemn, arborii fiind tăiați din pădure fără nicio remușcare. Capetele de acuzare formulate la adresa celor amintiți sunt multe: luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la tăiere nelegală de arbori, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, dare de mită, instigare la furt de arbori, precum și favorizarea infractorului.

Procurorii susțin că, la nivelul celor două ocoale silvice, ar fi existat o înțelegere între angajații acestora și reprezentanții firmelor care exploatează lemne în zonă pentru a li se permite celor din urmă să exploateze ilegal cantități mari de lemn, în schimbul unor sume de bani date ca mită. Faptele s-ar fi petrecut în cursul acestui an, cursele ilegale cu arbori fiind atent monitorizate de către anchetatori.

Surse din anchetă susțin că, în zonă, au fost instalate camere de supraveghere și, astfel, polițiștii și procurorii au putut, ulterior, inventaria foarte ușor toate transporturile ilegale făcute. Lemnele erau transportate cu camioane sau camionete, șoferii folosind cel mai adesea un singur aviz de însoțire a mărfii pentru mai multe curse, fără să știe că sunt monitorizați.

La începutul lunii septembrie anchetatorii le-au transmis pădurarilor să nu mai permită exploatarea arborilor, dar, a doua zi aceștia au mers în pădure și au marcat aproape 150 de arbori ca să dea impresia că tăierea s-a făcut legal. Documentele de la dosar arată că pădurarii s-au ocupat inclusiv de falsificarea actelor cu care sperau să scape basma curată.

Aceeași operațiune s-a desfășurat și la Peștișani, unde polițiștii au reușit să îi prindă în flagrant pe pădurari în timp ce marcau ilegal cioatele rămase în pădure după tăierea, fără acte, a 137 de arbori.

Comment here