Stirile ZileiTârgu-Jiu

ŞOC total! SJU Târgu Jiu AVEA în dotare aparat de testare pentru COVID-19! Conducerea NU ştia!

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu DEȚINE un aparat ultra-performant, o linie PCR, pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu noul coronavirus, însă conducerea instituției NU ȘTIA acest lucru, dezvăluie Gorjonline.

În unitatea medicală există, de aproape doi ani, un aparat nou-nouț GeneXpert, singurul lucru pentru a-l putea pune în funcțiune fiind achiziționarea kit-urilor Xpert Xpress SARS-CoV-2. Din 2018, prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, coordonat din punct de vedere tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, la SJU Târgu-Jiu, în cadrul Dispensarului TBC, a fost adus un aparat GeneXpert pentru testarea pacienților cu tuberculoză. La acel moment, actualul manager, Dumitru Vienescu, deținea funcția de director financiar-contabil al spitalului, iar actualul director economic, Gigel Capotă, pe cea de manager.

Pe 31 martie a.c., adică în urmă cu exact o săptămână, Dumitru Vienescu declara pentru zf.ro că în lipsa unui aparat de tip PCR de testare pentru coronavirus, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu trimite cele cinci recoltări pe care le face pe zi către Spitalul ”Matei Balş” din Bucureşti şi spre Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

„Momentan, în cadrul unităţii noastre nu avem un aparat PCR. În prezent, se recoltează o medie de 5 probe pe zi, care sunt trimise la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, iar în prezent spre Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova ”, a spus Vienescu.

În aceeași zi, 31 martie, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București trimitea spitalului din Târgu-Jiu o informare prin care le spunea celor care conduc unitatea medicală că au în dotare un aparat pentru testarea COVID-19 și își exprimau acordul să fie folosit. În documentul respectiv le explică şi cum să folosească platforma de diagnostic pe care o au în dotare, că trebuie doar să-și achiziționeze kit-uri Xpert Xpress SARS-CoV-2 (un test rapid de real-time PCR) pentru care aparatul nu necesită nici măcar o calibrare specială.

Tot ce trebuiau să facă şefii SJU Târgu-Jiu erau niște hârtii, adică o comunicare cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, să se informeze la Ministerul Sănătății dacă achiziţionarea kit-urilor Xpert Xpress SARS-CoV-2 se face direct de către statul român, care ar putea astfel să urgenteze livrarea acestora și obtinerea unor preţuri mai mici de achiziţie, ori unitatea le cumpăra singură și să pună în funcțiune platforma de diagnostic care are o capacitate de aproximativ 60 de teste în 12 ore (un test în 45 de minute, având patru dispozitive de testare).

În timp ce oameni de afaceri, medici, politicieni, se zbat pentru a direcționa fonduri pentru ca spitalul să cumpere un astfel de aparat ori să-l achiziționeze ei și să-l doneze unității medicale, conducerea instituției habar nu are că deține un astfel de laborator, mai notează jurnaliştii GorjOnline.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here