Stirile ZileiTârgu-Jiu

Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți. ”Ni se cuvin drepturi pe care acest guvern ni le fură”

”Ni se cuvin drepturi pe care acest guvern ni le fură” acuză sindicaliștii din sănătate, după ce au analizat proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, observând că intenția Guvernului este de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare nr. 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială.

Reprezentanții Federației SANITAS i-au amintit, marți, actualului Executiv că fostul guvern PNL și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială, ”iar caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni”.

Astăzi are loc ședința de guvern în care vor fi adoptate măsuri menite să limiteze cheltuielile bugetare. Guvernul pregătește terenul pentru bugetul din 2021. Pentru a se încadra în deficitul de 7% pe care și l-a propus, Executivul plafonează, de pildă, veniturile bugetarilor, iar pensiile speciale sunt amânate cu încă un an, la fel și creșterea salariilor din învățământ. 

”Pentru mine nu este o surpriză, mă așteptam. Piesa este aceeași iar actorii fac parte din distribuția aceluiași PDL care, în 2009-2010, tăia tot” spune Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj.

Personalul tehnic-administrativ și de deservire- TESA, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici venituri din cele două sisteme, nu vor mai putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021.

”S-au făcut fel de fel de promisiuni, Nelu Tătaru a promis întregului personal medical că nu vor fi probleme, iar acum ne întorc spatele” spune Ion Măruță, președintele Sindicatului Sănătatea Gorj.

Măruță consideră că este inadmisibil ca tocmai personalul cel mai prost plătit din sănătate, dar care s-a aflat în prima linie în lupta cu pandemia, să fie lovit, acum, de guvernanți. Sindicalistul crede că 2021 va fi un an cu proteste.   

Comment here