LIFE

Shakira, în faţa justiţiei spaniole pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro

Procesul celebrei Shakira pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro începe luni la Barcelona, unde procurorii cer o pedeapsă de peste opt ani de închisoare, relatează AFP.

Artista columbiană, în vârstă de 46 de ani, a fost citată la ora 09:00 GMT la un tribunal din metropola catalană, unde a locuit ani de zile cu fostul fotbalist Gerard Piqué înainte de despărţirea lor foarte mediatizată de anul trecut. Cu toate acestea, un acord de ultim moment cu procurorii – în baza căruia Shakira şi-ar putea recunoaşte vinovăţia şi ar plăti o amendă consistentă în schimbul unei suspendări a procedurilor – este încă posibil.

Contactată de AFP, apărarea cântăreţei, care a declarat anul trecut că un proces este o „chestiune de principiu” pentru a-şi apăra nevinovăţia, a precizat că nu s-a ajuns încă la un acord cu parchetul, dar că acesta rămâne teoretic posibil „până în ultima clipă”.

Parchetul a acuzat-o pe Shakira că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, deşi, potrivit procurorului, a locuit în ţară mai mult de 183 de zile pe an în perioada respectivă, pragul peste care o persoană trebuie să fie considerată rezident fiscal. Procurorul a cerut o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

Cântăreaţa neagă categoric aceste acuzaţii, iar avocaţii ei spun că, deşi artista a început o relaţie cu Piqué în 2011, nu a încetat niciodată să călătorească în lume datorită carierei sale. Shakira susţine că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte de a-şi transfera reşedinţa fiscală din Bahamas în Spania în 2015, chiar înainte de naşterea celui de-al doilea copil al său.

„Autorităţile fiscale au văzut că aveam o relaţie cu un cetăţean spaniol şi au început să saliveze”, a susţinut ea anul trecut într-un interviu acordat revistei ELLE.

„Nu datorez nimic” fiscului „şi sunt sigură că am suficiente dovezi pentru a-mi susţine cazul şi pentru a mă asigura că instanţele de judecată se vor pronunţa în favoarea mea”, a declarat cântăreaţa, care a plătit deja 17,2 milioane de euro fiscului pentru a-şi regulariza situaţia.

În această vară, parchetul a lansat un alt dosar împotriva cântăreţei, care s-a mutat la Miami împreună cu copiii ei după ce s-a separat, pentru o altă evaziune fiscală, din 2018, estimată la 6 milioane de euro.

Comment here