LIFE

Serialul românesc despre spioni și Ceaușescu, cumpărat de BBC

„Spy/Master”, serialul românesc inspirat de la fuga reală a spionului Ion Mihai Pacepa, a fost achiziționat de BBC, anunță compania britanică pe site-ul său.

„O dramă clasică de spionaj plasată în apogeul Războiului Rece, Spy/Master este un thriller complex, plin de stil și suspans”, a declarat Sue Deeks, șeful BBC pentru achiziții.

Miniseria de șase episoade, filmată în România și Ungaria, prezintă o săptămână din viața personajului fictiv Victor Godeanu (interpretat de Alec Secăreanu), mâna dreaptă și cel mai de încredere consilier al președintelui României Nicolae Ceaușescu (Claudiu Bleonț). Povestea este inspirată din fuga reală a spionului român Ion Mihai Pacepa.

„Cu guvernul român gata să descopere că este un agent secret al sovieticilor, Godeanu folosește o călătorie diplomatică în Germania ca o trambulină pentru a dezerta în Statele Unite”, scrie pe site-ul BBC.

Ajutat de agentul sub acoperire Stasi Ingrid Von Weizendorff (Svenja Jung) și de agentul CIA Frank Jackson (Parker Sawyers), Godeanu trebuie să scape de KGB și de fantasmele țării sale. Asta în timp ce soția și fiica lui se confruntă acasă cu consecințele.

Scenariul pentru miniseria HBO „Spy/Master” a fost scris de Adina Sădeanu alături de Kirsten Peters, toate episoadele fiind regizate de Christopher Smith și produse de Ioanina Pavel.

„Sunt pasionată de când eram mică de poveștile de spionaj. Noi, în România, suferim un pic de «spionită», «securită», după cum știi. Pe vremea comunismului, toți aveau această temere că toată lumea spionează pe toată lumea. Mai târziu, când am început să înțelegem cum e cu serviciile, cu spionajul, și am făcut asta (n.r. – înțeles) și din perspectiva de jurnalist. Dar am avut această pasiune dintotdeauna”, a declarat Adina Sădeanu, într-un interviu acordat Libertatea, în mai 2023, când a fost lansat serialul.