Minerit și EnergieRovinariStirile Zilei

Secretar de stat: Grupul nr.5 de la Rovinari va fi pornit. Are o investiție de peste 100 de milioane de euro

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, este optimist că grupurile pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia nu vor fi scoase din funcțiune în 2026.

Într-un interviu pentru Radio Infinit, Ștefan spune că grupurile pe gaze, prevăzute în planul de restructurare al CEO, nu vor fi gata până în 2028. Prin urmare, România nu va avea de unde să pună în loc energie în bandă, dacă va renunța la cărbune.    

Ștefan afirmă că este prematură discuția emiterii unei ordonanțe de plăți compensatorii pentru miile de angajați ale Complexului Energetic Oltenia, în caz de concedieri colective.

Secretarul de stat din Ministerul Energiei spune că există o neconcordanță între planul de restructurare al CEO și Capitolul 6 Energie, din PNRR, în privința termenelor de închidere a grupurilor pe cărbune.  

Constantin Ștefan declară că România și-a atins toate țintele de mediu și privind energia regenerabilă, impuse de Comisia Europeană, până în 2030. Prin urmare, nu vede de ce s-ar grăbi scoaterea cărbunelui din mixul național.

În presa locală, a apărut informația că grupul nr. 5 al Termocentralei Rovinari, modernizat cu peste 100 de milioane de euro, nu va mai fi pus în funcțiune până la încetarea activității CEO. Constantin Ștefan spune că grupul ar putea funcționa încă 10-12 ani și că, la Cariera Tismana, s-a făcut descopertă pe 30 de hectare, deci se poate asigura lignitul necesar funcționării acestuia.

Comment here