Minerit și Energie

Scrisoare deschisă către parlamentari. „219 morţi în ultimii 5 ani”

Minerii și energeticienii, care protestează în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, au publicat o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor, încercând să-i lămurească de necesitatea aprobării proiectului de lege aflat în Camera Deputaților, privind reducerea vârstei de pensionare, arată gorjexpress.ro. 

 „Din cauza condițiilor de muncă foarte grele și a stresului, mulți dintre colegii noștri se confruntă cu afecțiuni ale inimii – 604 cazuri, rinichilor – 11 cazuri, plămânilor – 71 cazuri, căilor respiratorii, cu deficiențe de văz și auz, cu afecțiuni ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor, precum și cu boli cauzate de stres, diabet – 173 cazuri, ulcer – 76 cazuri, tulburări de comportament – 45 cazuri, tumori maligne – 71 cazuri etc. 

Din nefericire, mulți dintre colegii noștri au plătit chiar cu viața munca în aceste condiții speciale, imediat după ieșirea la pensie sau chiar înainte de a ieși la pensie- 219 în ultimii 5 ani, 7 chiar anul acesta. Dovada existenței acestor condiții speciale de muncă o constituie și numărul mare de accidente de muncă, unele chiar cu pierdere de vieți omenești, precum și numărul mare de zile de concediu medical – peste 13 zile/lucrător, comparativ cu 7 zile/lucrător în anul 2012. De menționat că 17,38% din angajații companiei au fost declarați apt condiționat pentru munca efectuată, comparativ cu 12,65% în anul 2019”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii încearcă să-i convingă pe deputați că aprobarea proiectului de lege privind reducerea vârstei de pensionare nu supune bugetul Complexului Energetic Oltenia la eforturi suplimentare.

„Actualmente, vârsta de pensionare în sistem este de 55 ani, iar din motivul tranziției spre energia verde vor fi restructurări de personal cu plăți compensatorii și venit de completare pe o perioadă de doi ani, conform OUG 69/2019. Prin urmare, reducerea vârstei de pensionare va fi de doar un an”, mai arată protestatarii în scrisoarea deschisă, adresată parlamentarilor.

Comment here