Minerit și EnergieStirile Zilei

Schema pentru CEO, încă o TAXĂ în facturi

Schema de sprijin a guvernul pentru CE Oltenia înseamnă încă o taxă în facturile românilor. Mecanismul este explicat de economica.net.  

Pe scurt, Guvernul dorește ca toți consumatorii români de energie electrică să plătească o așa numită taxă de adecvanță CEO, trecută în factura fiecăruia (pe sistemul certificatelor verzi sau a contribuției de cogenerare), timp de zece ani, în perioada 2020-2030, în sumă totală de 10,65 miliarde de lei, adică peste două miliarde de euro. Impactul la consumator ar fi de 3,3 bani în primul an, adică 2020, urmând ca acesta să scadă gradual, până la 0,002 lei/kWh în anul 2030.

Deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj, spune că schema de ajutor ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul anului, pentru ca CE Oltenia să poată achiziționa certificatele de carbon pe 2019.

Cristina Prună, parlamentar USR, membru al Comisiei de Industrii și Servicii din cadrul Camerei Deputaților, spune că exceptarea CE Oltenia de la plata certificatelor de carbon, de catre Comisia Europeana, este o utopie. În plus, îi vine greu să creadă că Ministerul Energiei este capabil să implementeze orice schemă de sprijin pentru CEO.  

În replică la afirmațiile deputatei USR, Mihai Weber  face trimitere la faptul că prezidențiabilul acestui partid, Dan Barna, a confundat bazinul minier al Gorjului cu Valea Jiului și a vorbit despre trecerea termocentralelor pe gaze.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here