LIFE

Schelet de dinozaur, vândut la licitaţie pentru 12 milioane de dolari

Un schelet de dinozaur, care a inspirat „Jurassic Park”, a fost adjudecat pentru 12 milioane de dolari în cadrul licitaţiei organizate joi seară de Christie’s la New York, informează AFP.

Scheletul unui Deinonychus antirrhopus, supranumit „Raptor”, alcătuit din 126 de oase fosilizate şi măsurând peste 3 metri lungime, a fost vândut pentru suma 12,4 milioane de dolari, cu taxe incluse, unui client asiatic, a anunţat casa de licitaţii după vânzare, fără a face alte precizări. A fost al doilea cel mai mare preţ pentru o astfel de relicvă, însă la mare distanţă de un specimen al marelui star Tyrannosaurus Rex, vândut pentru 31,8 milioane de dolari în 2020.

Aflat în stare bună, Raptor, care trona la intrarea în sediul Christie’s din Manhattan, a fost prezentat drept cel mai complet pentru această specie. Scheletul a fost descoperit, cu câţiva ani în urmă, în Wolf Canyon, din statul american Montana, şi de atunci se afla în proprietate privată.

Mai mic decât T-Rex şi mai agil, Deinonychus antirrhopus a inspirat Velociraptorul din filmul „Jurassic Park”, realizat de Steven Spielberg în 1993. Şi chiar dacă în realitate este vorba două specii diferite, scenariştii şi-au luat unele libertăţi în ceea ce priveşte adevărul ştiinţific.

Vânzările de schelete de dinozauri sunt, în prezent, un moment obişnuit al licitaţiilor, aşa cum a fost cea a lui „Big John”, un schelet de Triceratops de 8 metri lungime, vândut pentru suma de 6,6 milioane de euro unui cumpărător privat din SUA în octombrie 2020.

Comment here