LIFE

Șase firme românești produc haine pentru Hugo Boss

Grupul german Hugo Boss, activ pe segmentul premium al pieţei de modă, lucrează în România cu şase fabrici de îmbrăcăminte şi accesorii. Acestea sunt: Factory Belts SRL din judeţul Braşov, Ikos Conf SA din Harghita, Karo România SRL din Satu Mare, Minoronzoni SRL din Sibiu, Pandora Prod SRL din Vrancea şi Veta SRL din Mureş.

Numărul de fabrici partenere (companii care realizează bunuri finite) a scăzut constant, de la 18 unităţi în 2018 la nouă în primul an de pandemie şi şase acum. Acest declin vine în contextul în care mulţi retaileri au declarat că România a devenit prea scumpă pentru a produce aici. De altfel, zeci sau chiar sute de fabrici operate direct de branduri sau unităţi partenere, specializate doar în producţie, s-au închis în România an de an din acest motiv, scrie Ziarul Financiar.

Înainte de pandemie, producţia era relocată în Asia, unde salariile sunt mult mai mici, iar forţa de muncă nu reprezintă o problemă. În timpul crizei sanitare, care a evidenţiat fragilitatea lanţurilor de producţie, a început să se vorbească despre necesitatea ca fabricile să fie cât mai aproape de locul de consum, potrivit bizbrasov.ro. Astfel, Europa a redevenit o opţiune, doar că ţările preferate au fost cele ieftine, cu salarii mai mici decât România, precum Albania, Bosnia şi Herţegovina sau Republica Moldova.

Comment here