Din JudetStirile Zilei

Salrom comandă studiu pentru exploatarea și utilizarea resurselor de grafit de la Baia de Fier

Societatea Națională a Sării Salrom, controlată de guvern prin Ministerul Economiei, lansează în sistemul electronic de achiziții publice o licitație pentru achiziționarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea resurselor de grafit, anunță e-nergia.ro.

Salrom lansează o licitație deschisă internațională pentru achiziționarea studiului de fezabilitate. Este vorba despre “exploatarea și valorificarea superioară a șisturilor grafitoase de la cariera Ungurelașu și Cătălinu – Baia de Fier”, potrivit anunțului de licitație. Datele trebuie culese de la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea și carierele Ungurelașu și Cătălinu – Baia de Fier din județul Gorj. Salrom așteaptă ofertele celor interesați până pe data de 4 august.

În România nu există grafit în stare pură, ci doar în șisturi grafitoase. Singurul loc din țară în care se extrăgeau aceste șisturi a fost exact zona Baia de Fier, în județul Gorj și se scoteau circa 40.000 de tone pe an. Cariera Ungurelașu, cea care ar putea fi redeschisă acum, a fost închisă în anii 2000, pentru că nu ar fi fost profitabilă, dar mai are încă licență activă, cel puțin potrivit unor informații de la ANRM.

„Salrom este o companie de stat pe care am început să o reformăm anul acesta. Noua conducere a început deja procedurile pentru extinderea activității în zona exploatării grafitului. Asta va permite României să se reindustrializeze și să facă parte din lanțul de producție al bateriilor”, a transmis, recent, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe pagina sa facebook.

Grafitul, care nu este un material atât de rar (se extrăgeau 600.000 de tone pe an), are mai multe aplicații industriale care-l fac important în actuala tranziție energetică. Pe de o parte, el este folosit în electrolizoare, unde prin descompunerea apei prin folosirea energiei electrice se obține hidrogenul, care este văzut drept una dintre cele mai importante surse de energie a viitorului. Pe de altă parte, el este folosit în industria bateriilor, alături de Litiu și Cobalt, și se cunoaște deja trendul de electrificare al transporturilor. Și, poate cel mai important, grafitul este materia primă pentru grafen, despre care s-a spus că este materia primă a secolului XXI, un material cu proprietăți uimitoare care începe deja să fie folosit în noua industrie energetică.

Comment here