Stirile ZileiTârgu-Jiu

Sabia lui Tudor, la Muzeul Județean. Expoziție de excepție în anul Bicentenarului

Sabia lui Tudor Vladimirescu poate fi admirată la Târgu-Jiu alături de Proclamația citită în 1821 la Padeș și de tabloul pe care Theodor Aman l-a realizat cu marele revoluționar gorjean.

Toate sunt expuse la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” în cadrul unei expoziții realizate, pentru 3 săptămâni, cu ajutorul Muzeului Național de Istorie din București.

Florin Georgescu, muzeograf, a menționat la inaugurarea expoziției, că piesele expuse la Târgu Jiu părăsesc destul de rar Bucureștiul, Proclamația de la 1821 fiind expusă pentru prima dată la Gorj.

În ciuda entuziasmului organizatorilor, elevii care au trecut pragul expoziției nu știau mai nimic despre Tudor Vladimirescu și evenimentele de acum 200 de ani.

Printre organizatorii expoziției de la Muzeul Județean se află și fostul viceprimar al Târgu-Jiului, consilierul local Adrian Tudor, care s-a arătat revoltat de faptul că pentru că autoritățile nu au făcut mai nimic pentru a marca Bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu.

Clubul Rotary și Asociația pentru Democrație, Educație, Respect condusă de Ștefan Ghimiși sunt organizatorii expoziției în cadrul căreia este expusă sabia lui Tudor Vladimirescu la Târgu Jiu.

Ghimiș spune că profesorii de istorie au ocazia, în următoarele trei săptămâni, să-și aducă elevii la muzeu și să le vorbească despre evenimentele de acum două secole.

Comment here