LIFE

România nu participă la Eurovision 2024

Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a concursului Eurovision.

Hotărârea a fost luată, în ședința de joi, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abţineri” şi 4 „împotrivă”. Consiliul de Administraţie a aprobat bugetul SRTv pentru 2024, care nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional.

În acest an, pe lângă producțiile consacrate, TVR alocă resurse consistente pentru alte producţii şi proiecte prioritare. Printre acestea se numără transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare – automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producție al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova și alte proiecte de modernizare îndelung amânate.

Deşi a beneficiat de o prelungire a termenului limită pentru înscrierea la concursul din 2024, mulțumită unei colaborări de tradiţie cu European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului, TVR se vede nevoită să amâne participarea la Eurovision Song Contest pentru o ediţie viitoare. România se adaugă, astfel, unei liste de țări care au decis, de-a lungul anilor, să nu participe la concursul muzical internațional. Printre acestea a află Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina sau Macedonia de Nord.

Eurovision 2024 va avea loc în orașul Malmö în Suedia, după ce, anul trecut, competiţia a fost câştigată de Loreen. Marea finală va avea loc la Malmo Arena pe 11 mai 2024. Semifinalele au loc pe 7 mai şi 9 mai.

Comment here