LIFE

România, calificată în finala Eurovision cu melodia „Llámame”. VIDEO

Reprezentantul României, WRS, s-a calificat, joi seara, în finala concursului Eurovision 2022, cu piesa „Llámame”, în urma votului publicului, acordat prin SMS şi pe site-ul oficial al concursului, dar și al juriilor de specialitate. România ajunge, astfel, în finala concursului european după ce la ultimele trei ediții ratase calificarea în această fază a competiției.

România a concurat, joi, în a doua semifinală, alături de Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia şi Irlanda.

În semifinala de marți seara obținuseră calificarea în finală și reprezentanții Republicii Moldova – formația Zdob și Zdub și Advahov Brothers -, precum și membrii grupului „Kalush Ucraina”, considerați marii favoriți ai competiției Eurovision de anul acesta. Piesa celor de la Zdob și Zdub, „Trenulețul”, foarte ritmată și cu influențe populare, vorbește cu mult umor despre relația dintre frații de peste cele două maluri ale Prutului. Tot cu influențe populare, însă combinate cu ritmuri rap, este și melodia ucrainenilor, „Stefania”, care este însă dedicată mamelor prinse în războiul din Ucraina.

Eurovision Song Contest 2022 este găzduită de Italia, țara care a câștigat anul trecut competiția grație trupei rock Måneskin, care a interpretat melodia „Zitti e Buoni”. Concursul de anul acesta se desfășoară sub sloganul „The sound of beauty”, la Sala Pala Olimpico din Torino. Ţările calificate în finală, după cea de-a doua semifinală:

Finlanda - The Rasmus, „Jezebel”
Serbia - Konstrakta - „In Corpore Sano”
Azerbaidjan - Nadir Rustamli - „Fade to Black”
Australia - Sheldon Riley - „Not The Same”
Estonia - Stefan - „Hope”
România - WRS - „Llámame”
Polonia - Ochman - „River”
Belgia - Jérémie Makiese - „Miss You”
Suedia - Cornelia Jakobs - „Hold Me Closer”
Cehia - We Are Domi - „Lights Off”

Celalalte 10 finaliste, anunţate marţi, sunt:

Lituania - Monica Liu - „Sentimentai”
Elveţia - Marius Bear - „Boys Do Cry”
Ucraina - Kalush Orchestra - „Stefania”
Regatul Ţărilor de Jos - S10 - „De Diepte”
Republica Moldova - Zdob şi Zdub & Advahov - „Trenuleţul”
Portugalia - Maro - „Saudade, Saudade”
Islanda - Systur - „Með Hækkandi Sól”
Grecia - Amanda Giorgiadie Tenfjord - „Die Together”
Norvegia - Subwoolfer - „Guve Theat Wolf a Banana”
Armenia - Rosa Linn - „Snap”.

Cinci țări, cu cele mai mari contribuții financiare la bugetul EBU, se califică din oficiu:

Franţa - Alvan & Ahez -„Fulenn”
Italia - Mahmood i Blanco - „Brividi”
Germania - Malik Harris - „Rockstars”
Spania - Chanel - „SloMo” 
Marea Britanie - Sam Ryder - „Space Man”.

Andrei Ursu, alias WRS (pronunțat „urs”), este un artist multidisciplinar. Născut în 1993, la Buzău, înainte de a-şi începe cariera de vocalist, a lucrat ca dansator, urcând pe scenă alături de vedete ale muzicii pop românești, precum Inna. A fost apoi angajat ca backup dancer la „Românii au talent” și „Vocea României”. Și părinții săi sunt dansatori, însă de muzică populară.

În 2015, a făcut parte din trupa de băieţi SHOT, începându-şi astfel cariera muzicală. Doi ani mai târziu, a părăsit proiectul şi s-a mutat la Londra, unde îşi perfecţionează abilităţile de compozitor și solist. În ianuarie 2020 semnează un contract de înregistrare cu Global Records şi demarează proiectul său de muzică electro-pop. În total, artistul român a lansat 10 single-uri, 3 colaborări și lucrează în prezent la viitorul său EP de debut, Mandala. Pe lângă muzica sa, WRS îşi concepe adesea videoclipurile şi artwork-urile, oferind ascultătorilor o privire spre lumea sa interioară.

Melodia cu care WRS s-a calificat în finala Eurovision 2022, „Llámame” („Strigă-mă”, în spaniolă – n.r.), este o melodie despre diversitate și iubire și este compusă de el împreună cu Alexandru Turcu, Cezar Gună și Costel Dominteanu, iar versurile le semnează tot el împreună cu Cezar Gună.

Comment here