LIFE

România A CÂŞTIGAT procesul cu frații Micula

Tribunalul Internațional de Arbitraj, de la Washington, a respins pretențiile de 9 miliarde de lei, formulate de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula împotriva României, anunță consorțiul firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces.

Potrivit unor surse oficiale citate de avocați, frații Micula ar fi fost obligați să ramburseze României 75% din costurile suportate de statul român în acest proces. În comunicatul remis G4Media.ro, hotărârea luată de Tribunalul Internațional de la Washington încheie un arbitraj inițiat de reclamanți în anul 2014, în baza acordului dintre Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. În cadrul arbitrajului, frații Micula au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul respectivului acord, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Cu toate acestea, în hotărâre, Tribunalul a decis că reclamanții nu au arătat că România nu a reușit să-și aplice legile privind impozitarea în ceea ce privește băuturile spirtoase, ci a constatat că „România s-a angajat în eforturi ”serioase și vizibile” pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”

Potrivit Tribunalului, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de producător individual, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.” În plus, Tribunalul a decis că nu are competență pentru a examina afirmațiile fratilor Micula referitoare la regimul de stabilire a prețurilor pentru apa minerală, pe baza faptului că regimul a fost adoptat înainte de intrarea în vigoare în 2003, a acordului dintre România și Suedia.

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorțiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din București și „LALIVE” din Geneva, Elveția.

Frații Micula au câștigat, în trecut, un proces cu statul român, la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Washington, urmând să încaseze 84,4 milioane de euro. Pentru că statul român nu a virat banii, dobânzile și penalitățile s-au acumulat, suma ajungând una exorbitantă – 395 de milioane de euro. În încercarea de a-şi recupera banii, fraţii Micula s-au îndreptat către companiile de stat, punând popriri şi pe conturile Romatsa. În decembrie 2019, Guvernul Orban le-a plătit fraților Micula suma datorată de stat, deoarece Romatsa se afla în situația disperată de a nu mai putea asigura serviciile de navigație aeriană, din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.

buy albuterol online

buy chantix

antabuse

Comment here