Revista Presei

Revista presei locale

Sabotorii: Directoratul CE Oltenia nu mai poate lua decizii. Complexul Energetic Oltenia este într-o situație fără precedent de câteva zile. În Directorat mai sunt doar două persoane, astfel că acesta nu se poate întruni statutar. Supraveghetorii sunt cei care numesc noii directori, asta în teorie, pentru că în practică se știe că este important factorul politic. Apare însă întrebarea de ce s-au grăbit supraveghetorii să ia act de demisia Lăcrămioarei Diaconu Pințea, dacă știau că Directoratul rămâne nefuncțional? Sau de ce nu i-au prelungit mandatul lui Gigel Jianu, care a expirat pe 28 decembrie? Președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, speră ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, problema să fie rezolvată. Acesta a confirmat că la acest moment Directoratul nu se poate întruni.

Gorjonline: Strategia energetică a României, în aer! Bankwatch a anulat avizul de mediu. Situație incredibilă în privința Strategiei energetice a României, aflată pe circuitul de avizare interministerial: Curtea de Apel București a decis, la solicitarea asociației Bankwatch, anularea avizului de mediu! Practic, la această dată, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei energetice a României 2022-2030, cu perspectiva anului 2050, lansat în dezbatere publică la finele lunii august a anului trecut, e în aer și nu mai poate intra pe ordinea de zi a Guvernului. Avizul de mediu a fost emis la data de 4 noiembrie 2020, iar la începutul lunii iulie a anului următor Bankwatch Romania a inițiat o acțiune în justiție pentru anularea acestuia. Pe 4 noiembrie 2022, Curtea de Apel București a admis acțiunea și a decis anularea avizului de mediu pentru Strategia Energetică a României. Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs, însă, deocamdată, pe portalul instanțelor de judecată nu apare vreo mențiune în acest sens.

Pandurul: Președintele CJ Gorj: Pentru CEO, conservarea înseamnă închiderea. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, așteaptă răspunsuri din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu. Șeful județului a declarat că intrarea în conservare a grupurilor pe cărbune, despre care vorbesc reprezentanții Guvernului, va însemna, de fapt, închiderea definitivă acestora.  „Conservarea, pentru CEO  înseamnă închiderea. Nu ne mai păcălim. Nu există altceva. Înseamnă închiderea, deci trebuie luate măsuri și trebuie ca cineva să atragă atenția. Întrebarea este următoarea: poate România, în momentul de față, având în vedere ce se discută la nivel european și mondial, să renunțe la peste 1300 megawați producție de energie pe cărbune, producție sigură? Nu înțeleg de ce anumiți membri ai Guvernului merg înainte cu această propunere.  (…) Vedem că și cu cei 1300 megawați produși de către CEO, la această dată, noi, în perioada de vârf, importăm peste 1000 de megawați. Nu este corect și nu este corect nici față de Gorj și nici față de țară. Îmi pun speranța că președintele meu, Marcel Ciolacu, împreună cu premierul Ciucă vor găsi o soluție astfel încât cele două grupuri, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni să nu intre în conservarea, începând cu ianuarie pentru că, încă o dată, conservarea egal închidere”, a afirmat Cosmin Popescu.

Impact în Gorj: Interpelări pe tema amenajării hidroenergetice Valea Sadului – Vădeni. Senatorul PSD Cristinel Rujan l-a interpelat pe primul ministru și pe doi dintre miniștri, pe tema obiectivului de investiţii ”Amenajarea hidroenergetică a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni”. Parlamentarul de Gorj este revoltat că această investiție nu a fost prinsă, de Guvernul României, pe lista proiectelor finanţate prin planul de măsuri REPower EU. “I-am interpelat, de curând, pe primul ministru, pe ministrul Energiei și pe ministrul Fondurilor Europene pe tema amenajării hidroenergetice de la Valea Sadului- Curtișoara, care este importantă atât pentru diminuarea efectelor unei viituri puternice, în cazul unei situații de dezastru pentru Municipiul Târgu Jiu, cât și pentru a asigura necesarul de apă. Statul Roman putea să includă această investiție pe lista lucrărilor ce pot fi realizate cu fonduri europene. Dar, nici măcar nu a fost trecută pe această listă. Eu cred că toate amenajările hidrotehnice de pe Jiu trebuie finalizate. Avem nevoie și de energie electrică și de amenajare pentru a preveni eventualele dezastre”, a declarat Cristinel Rujan.

Comment here