Revista Presei

Revista presei locale

Gorjeanul: Șoc! Florin Cârciumaru, fost primar și senator, reținut pentru o presupusă faptă din 2013. În după-amiaza zilei de luni, presa locală a anunțat reținerea fostului primar al orașului Târgu-Jiu și fost senator PSD, Florin Cârciumaru, pentru 24 de ore. Bulversant este faptul că, presupusele încălcări ale legii, pentru care Florin Cârciumaru este acuzat acum, s-au petrecut cu nu mai puțin de 9 ani în urmă. Cel care a dispus măsura reținerii fostului lider PSD Gorj este procurorul Lavinia Ilie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Florin Cârciumaru este acuzat de mărturie mincinoasă în dosarul din 2013, al spălării cu jet a monumentului Poarta Sărutului. Dosarul care vizează fapte, destul de grave de altfel, consumate în 2013, a fost clasat de patru procurori până în prezent. De asemenea, polițiștii care efectuau cercetări în acest dosar au refuzat să adopte o asemenea măsură, din cauză că nu erau întrunite elementele constitutive ale infracțiunii, după cum menționează oameni ai legii.

Gorjonline: Angajații CEO vor lucra la „foc continuu” în luna decembrie. Liderii de sindicat spun că cerința pe piața de energie este una foarte mare, iar minerii și energeticienii nu vor avea parte de prea multe zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă. „Se lucrează la fel ca în anii precedenți. Activitatea curentă de producție se va desfășura la flux continuu. Partea energetică are continuitate și nu se pune problema ca activitatea să fie oprită. În partea minieră se lucrează aproape continuu. Singurele zile libere integral, pe perioada sărbătorilor de iarnă, vor fi 25 Decembrie și 1 Ianuarie 2023. În ziua precedentă Crăciunului, adică pe 24 Decembrie, se va lucra doar în schimbul I, schimbul II retrage utilajele din front și colegii din tura a III-a o să fie liberi, fapt ce se va întâmpla și pe 31 Decembrie. Foarte puțin liber pentru colegi pentru că este această situație cu cerințele de pe piața de energie, perimetre din ce în ce mai puțin folosite și suntem și cu circa 7000 de salariați mai puțin decât în anii trecuți, iar toate aceste lucruri influențează”, a spus președintele FNME, Dumitru Pârvulescu.

Sabotorii: Ciucă a negociat la Bruxelles pentru grupurile de la CE Oltenia. Nu are un răspuns. Două grupuri de producţie a energiei pe bază de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia ar urma să fie trecute în rezerva tehnică, dacă va fi de acord şi Comisia Europeană, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, la conferinţa de presă susţinută luni la Bruxelles şi în care s-a referit şi la renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). ”Am cerut acordul ca două dintre grupurile energetice, ce urmează să fie închise pe PNRR şi care au o capacitate de producţie de 300 megawaţi fiecare, să le punem în rezerva tehnică, pentru ca să le folosim în momentul în care avem nevoie de asigurarea securităţii energetice şi de echilibrarea energetică. În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice programate să fie scoase din funcţiune conform angajamentelor de decarbonare, dar putem să vedem că la nivelul Uniunii Europene în actuala criză sunt mai multe state care folosesc cărbunele pentru asigurarea securităţii energetice. Nu putem să lăsăm grupurile respective să funcţioneze, deoarece am obţinut deja bani europeni pentru introducerea lor în procesul de decarbonare prin planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, dar am putea să le trecem în rezerva tehnică şi să le folosim doar atunci când este nevoie. De aceea discutăm acum cu Comisia Europeană condiţiile tehnice pentru a face acest lucru”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pandurul: Percheziții la cariere într-un dosar cu infracțiuni cu cărbune. Zeci de percheziții au avut loc, luni, în Gorj și Vâlcea, într-un dosar de corupţie, delapidare, fals şi infracţiuni cu cărbune. Procurorii au descins la mai multe exploatări miniere, la domiciliile persoanelor bănuite că făceau parte din rețea, dar și la sediul unui post de poliție. Potrivit presei din Vâlcea, suspecții ar fi exploatat o microcarieră clandestină din care cărau zi și noapte sute de tone de cărbune. Vizat de ancheta procurorilor este și un polițist de la IPJ Vâlcea, cu afaceri în domeniu. Oamenii legii au descins la 33 de adrese din județele Vâlcea și Gorj, dintre care 19 aparțin unor instituții publice. Percheziții au avut loc și la Exploatarea Minieră Berbești, precum și la Cariera Alunu, ambele din județul Vâlcea. Faptele ar fi fost comise în perioada 2021-2022.

Comment here