Revista Presei

Revista presei locale

Pandurul: Două primării din Gorj vor să se asocieze să facă o firmă de transport persoane. Autoritățile locale din Țicleni vor să se asocieze cu Primăria Târgu-Cărbunești pentru a înființa o societate de transport persoane. În urma acestei asocieri ar putea fi achiziționate și câteva microbuze electrice, mai ales că în Țicleni vor fi realizate stații de încărcare prin PNRR. ”Nu avem transport în comun de persoane. Am discutat această problemă și la Consiliul Județean pentru că firma care a câștigat licitația de transport pe drumurile județene nu ajunge la Țicleni. Au venit în primele săptămâni apoi gata. Ei spun că nu este rentabil, că nu pot face curse pentru câțiva oameni. Oamenii sunt nevoiți să plece cu mașini de ocazie. Vrem să facem un parteneriat cu Primăria Târgu-Cărbunești, pentru a înființa o firmă de transport în comun și, prin GAL, să achiziționăm câteva microbuze electrice care să facă curse pe aceste rute și de ce nu și spre Bâlteni. Ne dorim microbuze electrice pentru că noi oricum o să avem stații de încărcare electrică în oraș”, a declarat primarul orașului Țicleni, Radu Constantin.

Gorjonline: Rugina celor 33 de ani de democrație! Proiectul hidrotehnic Valea Sadului-Vădeni, lăsat în paragină. Timpul s-a oprit în loc, în zona Valea Sadului! Undeva cam la jumătatea drumului dintre Târgu-Jiu și Bumbești-Jiu, pe locul pe care ar fi trebuit edificat cel mai mare baraj de pe râurile interioare din Europa totul e încremenit! Șantierul e exact așa cum a rămas de când s-au oprit lucrările. Macaralele sunt la locul lor, niște flanșe metalice stau parcă pregătite să fie montate…doar rugina, lăstărișul și orăcăitul broaștelor te aduc în realitate. 33 de ani! Atât a trecut de când Nicolae Ceaușescu a emis decretul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici la ”Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Valea Sadului-Vădeni”. Comuniștii își propuseseră să finalizeze barajul în patru ani și jumătate. După trei decenii de democrație, la barajul de la Valea Sadului peisajul e dezolant.

Gorjeanul: Bătaie de joc! Ministerul Culturii a alocat, ,,în regim de urgență”, 2.000 de lei, pentru restaurarea vechiului pod de peste Jiu, abandonat în bălării, și pentru Ansamblul Monumental ,,Calea Eroilor”. Șase luni! Atât le-a trebuit celor de la Ministerul Culturii pentru a emite un răspuns agramat la o întrebare adresată de deputatul Mihai Weber, în legătură cu restaurarea operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu, adică, dacă instituția are în atenție proiectul de restaurare a acestor opere și care este suma alocată. O singură frază se referă la un așa zis proiect de conservare-restaurare, iar Ministerul Culturii dă asigurări că ,,draftul pentru nota conceptuală și tema de proiectare au fost elaborate în cadrul INP (Institutul Național al Patrimoniului – nr)”. Ba mai mult, Ansamblul monumental ,,Calea Eroilor” și podul istoric de peste râul Jiu, abandonat în mărăcini undeva în zona insuliței au fost incluse pe lista de ,,urgențe și priorități” a Programului Național de Restaurare, iar ministrul Culturii a aprobat pentru acestea suma de…2.000 de lei.

Impact în Gorj: Un nou telescaun la Rânca. Turiștii vor putea fi preluați de la intrarea în stațiune. Un nou telescaun va funcționa, din această iarnă, în zona montană Rânca. Turiștii vor putea să își lase mașinile în parcarea de la intrarea în stațiune și să se deplaseze către pârtii sau unitățile de cazare cu telescaunul. Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, a spus că noua instalație de transport va duce la o reducere a aglomerației. „Este un nou telescaun la Rânca, iar lucrările de montare sunt în faza finală și se vor face probe. Va merge totul mult mai bine. Noul telescaun va permite oamenilor să vină la intrarea în stațiune, să lase mașinile în parcare și de acolo să plece cu telescaunul către centrul stațiunii. Este un lucru bun, pentru că va degreva foarte multe mașini ca să nu mai intre în centrul stațiunii, de unde pot ajunge către cabane pe un drum lateral sau să meargă la pârtii. Credem că, prin această instalație, aglomerația se va reduce“ a declarat Cornoiu.

Comment here