Revista Presei

Revista presei locale

Gorjeanul: Cum au ajuns morții de la CEO motiv de dispută politică. Mizeria politică a mers până într-acolo încât, într-o dispută politică la cel mai înalt nivel, au fost aduși în discuție minerii și energeticienii morți, în acest an, la Complexul Energetic Oltenia. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, în dezbaterea moţiunii simple prin care USR îl voia demis, că a sunat la CE Oltenia și a aflat că nu a murit niciun angajat, de la începutul anului, ,,în accidente de muncă”, în contextul în care, în moțiunea citită în Parlament s-a făcut referire la cei 35 de mineri și energeticieni care și-au pierdut viața, în acest an, din cauze patologice, care țin de condițiile de muncă. Practic, ministrul Energiei s-a eschivat cu ajutorul unei minciuni, rostită de la tribuna Parlamentului. Președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, a încercat să dreagă busuiocul, în prima sa apariție publică de după moțiune și a explicat că, într-adevăr, în acest an nu a fost niciun accident mortal de muncă, dar că au fost înregistrate 35 de decese în rândul angajaților.

Gorjonline: Cosmin Brehuță, urmărit penal pentru abuz în serviciu, în dosarul „Mansarda”. Investiția în sala de gym din mansarda Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, care poartă amprenta fostului manager Cosmin Brehuță, nu a rămas fără urmări pentru acesta. Lui Brehuță i s-a transmis, în scris, la Teatrul Dramatic că este urmărit penal, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a decis că acceptul directorului de a se sparge mansarda și a amplasa o fereastră, fără a deține autorizație pentru astfel de lucrări, este un abuz în serviciu. Faptul că Brehuță este urmărit penal schimbă total datele problemei la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”, cu atât mai mult cu cât fostul manager urma să conducă, totuși, instituția ca interimar, până la organizarea unui nou concurs. Nu este un secret că toți cei trei candidați înscriși în cursa pentru funcție au picat concursul, unul la debut, iar ceilalți doi, după interviu, și că postul de manager a rămas vacant.

Sabotorii: CE Oltenia amână cu șase luni închiderea unor capacități. Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să închidă la finalul acestui an trei perimetre miniere și două grupuri energetice. Cererea mare de energie pe cărbune face ca termenele asumate prin planul de restructurare să fie decalate. “Aveam niște termene de încetare de activitate anul acesta, dar conjunctura arată că trebuie să funcționăm mai departe cu capacitățile pe care le aveam pentru închidere”, a spus președintele Directoratului, Daniel Burlan. Carierele Peșteana, Lupoaia și Husnicioara erau programate pentru închidere, precum și două grupuri de la Turceni și Rovinari. “Ministrul Energiei a avut o primă discuție cu comisarul european, în care a arătat necesitatea decalării unor termene, Comisia Europeană a înțeles acest aspect”, a spus Burlan.

Pandurul: Bankwatch încearcă să oprească activitatea în alte două cariere de cărbune. Organizația de mediu care a blocat în instanță activitatea în Cariera Roșia a mai cerut judecătorilor să anuleze acordurile de mediu pentru Peșteana Nord și Roșiuța. În primă instanță, compania a pierdut un proces și a câștigat altul. În ambele situații, ONG-ul a cerut să fie anulat acordul de mediu. Oficialii Complexului Energetic Oltenia au anunțat că vor explica magistraților, în întâmpinări, că ambele cariere funcționează legal și că au toate avizele necesare să continue activitatea. „Sperăm să convingem instanța încă de la primul termen că acțiunea Banckwatch nu este legală. Nu cred că avem cu cine să purtăm discuții. Chiar o să le demonstrăm în întâmpinările pe care le vom face, că sunt trei acțiuni: una pe Roșia, pe Peșteana Nord și Roșiuța, o să le arătăm ce facem și pentru mediu: redări de terenuri forestiere, agricole, în circuitul silvic. Trebuie să nu mai avem astfel de situații ca la Roșia. La toate trei solicită anularea acordului de mediu. La Roșiuța, au pierdut în primă instanță. La Peșteana, au câștigat în primă instanță”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Comment here