Gorjeanul: Judecătorii se pronunță astăzi în cazul Carierei Roșia. Curtea de Apel București se va pronunța astăzi în procesul în Bankwatch – CE Oltenia, cu privire la acordul de mediu suspendat pentru Cariera Roșia. Acordul fusese obținut în septembrie 2020 și ar fi permis creșterea producției la 8 milioane de tone de lignit/an, așa cum reiese din documentele companiei. La 1 iulie, însă, funcționarea excavatoarelor din treptele superioare, cu care cariera înainta în frontul de lucru a fost oprită, după ce activistul Bankwatch din USR, Octavian Berceanu, a sunat la 112 pentru oprirea carierei. În această situație, există riscul producerii unor surpări, generând, cu adevărat, un incident grav, așa cum s-a întâmplat la Alunu când un excavator s-a prăbușit în urma unei surpări.
Gorjonline: Salarii acordate cu întârziere, în ultimele două luni, la Spitalul Târgu-Cărbunești. Salariații Spitalului Orășenesc Târgu-Cărbunești așteaptă să își încaseze salariul de pe 16 august. Peste 90% dintre angajați sunt afectați, managerul Constantin Târziu virându-le doar celor de la UPU banii pe carduri. Restul angajaților se uită lung după bani. Și luna trecută salariile angajaților spitalului de la Târgu-Cărbunești au întârziat două săptămâni, iar acum situația se repetă. Oamenii sunt disperați și nu înțeleg de ce apar întârzierile, atâta timp cât banii vin de la Ministerul Sănătății. Mai mult, oamenii se plâng că au rate și copii de pregătit pentru școală. Unii au salarii mai mari dar sunt angajați care încasează doar 2.200 de lei.
Pandurul: Primar din Gorj: La noi e ca după război, parcă ar fi căzut o bombă! Imagini apocaliptice au lăsat în urmă excavatoarele care au scos cărbune din comuna Roșia de Amaradia zeci de ani. După ce exploatarea a fost închisă, totul a devenit ruină. Utilajele de mare capacitate parcă au prins rădăcini, au ruginit și sunt năpădite de buruieni. În tot acest timp, autoritățile și localnicii speră la redeschiderea carierei. Managerul CE Oltenia a fost ferm însă: nu vor mai fi deschideri de perimetre noi, iar utilajele existente vor fi folosite doar pentru piese de schimb pentru cele aflate deja în uz, în alte cariere.
Sabotorii: Mandatele unor șefi din CE Oltenia, prelungite cu 2 luni. Trei membri din cadrul Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, cărora le expiră mandatele în luna septembrie, vor mai rămâne două luni la șefia companiei energetice. Este vorba de Nicolae Bobu, Alexandru Gătejescu și Gabriel Giorgi. Mandatele actuale ale acestora, pe patru luni, vor expira în data de 27 septembrie. Prelungirea mandatelor celor trei supraveghetori va fi aprobată de acționarii CE Oltenia în ședința din data de 22 septembrie. Din forul de conducere mai fac parte Alexandru Marcoci, Mădălin Georgescu, Șerban Predescu și Mădălin Eftenoiu. Mandatele celor patru vor expira în 16 octombrie. Ministerul Energiei a declanșat procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere, în baza ordonanței 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat.
Impact în Gorj: Sindicalist: Minerii mi-au cerut să oprim lucrul. Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia a declarat că ortacii de la o subunitate minieră sunt deciși să oprească lucru, pentru a atrage atenția asupra problemelor carierei și companiei energetice. Nelu Roșca, președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșiuța, a declarat că majoritatea membrilor săi de sindicat sunt pentru încetarea activității ca măsură extremă pentru a trage un semnal de alarmă. Oamenii vor ca guvernanții să se preocupe mai mult de problemele din minerit și din sistemul energetic. Nelu Roșca a spus că în adresa, trimisă recent de FNME și Federația „Univers” guvernului, ar fi trebuit să fie inclusă și măsura opririi activității Complexului Energetic Oltenia. Colegii sindicalistului din federații nu ar fi fost de acord cu propunerea și a rămas doar un anunț legat de pichetarea sediului Guvernului cu 500 de persoane, dacă revendicările nu vor fi soluționate.
Comment here