Revista Presei

Revista presei locale

Sabotorii: Apar primele detalii din planul de restructurare a CE Oltenia. Ce este subsidiara pe lignit. Statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026, se arată în Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană la finele lunii ianuarie şi publicat luni pe site-ul Comisiei. Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă (care se va asocia ulterior cu o entitate a primăriei), reducerea de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază. Compania are în vedere realizarea unor centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 de MW (gata în anul 2026), şi a unor parcuri fotovoltaice de 735 de MW (gata în 2024), care să înlocuiască actualele capacităţi pe lignit. Totuşi, planul prevede ca două grupuri de la Rovinari şi unul de la Turceni să rămână în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029, adică să poată utiliza cărbune pentru a produce energie în caz de nevoie. Cele trei grupuri au o capacitate totală de circa 1.000 de MW. „În ceea ce priveşte renunţarea la lignit, autorităţile române s-au angajat să creeze o subsidiară distinctă a Complexului Energetic Oltenia („subsidiara pe lignit”), care va include şi va opera grupurile existente pe lignit şi alte active ale CE Oltenia care nu sunt incluse în planul de tranziţie la gaz sau regenerabile. Conturile subsidiarei pe lignit vor şi separate de cele ale CE Oltenia. Aceste capacităţi pe lignit vor fi reduse cu timpul, până se va renunţa de tot la ele, în conformitate cu calendarul naţionale de renunţare la lignit”, se arată în documentul menţionat.

Pandurul: Decizie pentru un fost director din minerit. Daniel Antonie, fostul director al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a cerut revizuirea sentinței prin care a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. Antonie a apelat la această cale extraordinară de atac pentru a scăpa de pedeapsă, dar Tribunalul Gorj i-a respins cererea. Daniel Antonie se află în pușcărie, de la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut, pentru că a dispus achiziţionarea, la preţuri supraevaluate, a sute de truse sanitare de prim ajutor și furtunuri pentru stingerea incendiilor. Prejudiciul a fost estimat la 400 mii lei.

Gorjeanul: Polițistul Coară, de la SICE, trimis în judecată pentru tâlhărie calificată. Cosmin-Constantin Coară, polițist în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Gorj, suspendat în prezent din funcție, a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată. Rechizitoriul întocmit de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a ajuns, pe 27 aprilie, în fața judecătorului de Camera Preliminară care a constatat legalitatea sesizării instanței și a dispus începerea judecății. Rechizitoriul dezvăluie lucruri neștiute despre cazul care a șocat opinia publică după ce polițistul SICE a tâlhărit, cu un cuțit, o agenție de pariuri din Târgu-Jiu, de unde a sustras suma de 11.000 de lei. Polițistul și-a recunoscut fapta și a motivat că era în depresie, nu mai dormise de două nopții, fiind stresat la gândul că își amanetase pentru o sumă de bani autoturismul BMW Seria 3.

Impact în Gorj: Apel umanitar, după ce le-a ars casa, în Aninoasa. O familie din comuna Aninoasa a rămas fără locuință în urma unui incendiu devastator. În căsuța din satul Bobaia locuiau patru suflete: doi părinți alături de doi dintre copiii lor, un băiețel în vârstă de 11 ani și fratele său mai mare, de 32 de ani. Acum, aceștia s-au refugiat în casa unui frate mai mare, care este plecat la muncă în străinătate. „Incendiul s-a produs în urma unui scurt circuit electric la o triplă. A ars 80 la sută din casă. Au rămas doar zidurile. Nu au mai rămas cu mare lucru din casă“, a relatat Daniel-Pantilimon Cercelaru, unul dintre copiii celor doi soți. Acesta, împreună cu unul dintre frații rămași în casa părintească, s-a hotărât să ridice o nouă casă. ”Sunt costuri ridicate, mai ales că s-au scumpit foarte mult materialele de construcții. O să încerc și la primărie, pentru acordarea unui ajutor de urgență. O să muncesc eu și cu fratele meu. Sper să ne ajute și vecinii. Suntem un grup de prieteni și ne mai ajutăm“, a spus Daniel-Pantilimon Cercelaru.

Comment here