Revista Presei

Revista presei locale

Impact în Gorj: Aproape 600 de incendii de vegetație uscată în județul Gorj. De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Gorj au fost înregistrate aproximativ 600 de intervenții ale pompierilor pentru stingerea incendiilor de vegetație. Numărul incendiilor a crescut foarte mult față de anul trecut. „Sunt la aproape 600 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, de la începutul anului și până în prezent. Cred că nu există vreo țară în Uniunea Europeană care să se confrunte cu acest fenomen la amploarea care există în România“, a spus Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. La nivelul localităților se efectuează patrulări pentru incendiile de amploare să fie preîntâmpinate. Pompierii care intervin povestesc că găsesc multe animale carbonizate.

Gorjonline: ANUNȚ IMPORTANT pentru minerii și energeticienii care pot ieși la pensie mai devreme. Modelul adeverințelor stabilit de Casa de Pensii. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, la finele săptămânii trecute, cele două modele de adeverințe de care au nevoie minerii și energeticienii pentru a ieși la pensie potrivit Legii nr.74/2022, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie a.c.. Este vorba despre toți salariații din producție care au avut grupa I şi/ sau a II-a de muncă în termocentrale şi în unităţile de extracţie a cărbunelui. Dovedirea stagiilor de cotizare în condiții speciale de muncă se face cu adeverinţa eliberată potrivit legii de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de deținătorul legal al arhivei acestuia. Angajatorul va menționa în clar, în adeverință, activitatea desfășurată de persoana fizică implicată direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice, în activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând unitățile de extracție a cărbunelui prevăzute la art. 30 alin. (1) lit.i) din Legea nr. 263/2010, se precizează în observațiile adeverințelor. Acestea se vor completa doar în situația în care la dosarul de pensie nu există documente eliberate conform legii privind încadrarea în grupa I sau grupa a II-a de muncă.

Pandurul: Bloc reabilitat la Turburea. Cine va avea acces la noile locuințe. Veste bună pentru tinerii din comuna gorjeană Turburea, care nu au posibilități materiale și nu-și permit să cumpere o locuință. Autoritățile locale lucrează la un proiect pentru amenajarea a nu mai puțin de 40 de apartamente care vor fi repartizate tinerilor aflați în dificultate. Apartamentele sunt într-un bloc preluat de autoritățile locale din Turburea de la Petrom. Clădirea nu este finalizată și de aceea se caută o sursă de finanțare pentru amenajarea apartamentelor. ”Blocul este făcut în proporție de 60%, să zic așa, dar trebuie anvelopat, trebuie făcute instalațiile și interioarele. Este destul de greu să facem din bugetul locale, de aceea lucrăm la un proiect pentru a găsi o sursă de finanțare. Este păcat să ținem blocul degeaba, dacă tot este al nostru, în condițiile în care avem foarte mulți tineri aflați în dificultate și cu probleme financiare”, a declarat Ion Bârcă, primarul din Turburea.

Gorjeanul: Daniel Burlan: Este un pas important în implementarea planului de restructurare. Comitetul de Investiții a aprobat joi, 7 aprilie, suma de aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru a finanța, din Fondul pentru Modernizare, proiecte importante pentru modernizarea domeniului energiei din România, potrivit unui anunț al Ministerului Energiei. Opt proiecte sunt depuse de Complexul Energetic Oltenia pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780,060 euro, din care 469.561.946,000 euro din Fondul pentru Modernizare. „Este un nou pas foarte important în implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, în condiţiile în care o componentă majoră a planului este construirea de noi capacităţi bazate pe energie solară şi gaze. Aceste noi capacităţi sunt esenţiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei, iar finanţarea prin Fondul de Modernizare permite finalizarea proiectelor”, a precizat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Comment here