Revista Presei

Revista presei locale

Impact în Gorj: Răspunsul liderului PSD Gorj la solicitările protestatarilor din CEO. Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, le cere protestatarilor din Piața Prefecturii să aibă răbdare ca noua lege votată pentru reducerea vârstei de pensionare a angajaților din CE Oltenia să fie interpretată de Casa Națională de Pensii. Politicianul susține că este posibil ca în urma analizei făcute de oficialii, noul act normativ să acopere și cerințele exprimate în spațiul public de sindicaliști. ”Se poate să fie interpretări diferite, putem să discutăm și de asimilarea acelei perioade. Noi am modificat o lege, sunt alte legi care modifică legea fundamentală a pensiei. Trebuie să înțeleagă că acele acte subsecvente își produc efectul în momentul în care se modifică ceva. Dacă te uiți doar la un capitol din lege constați că, poate, lucrurile poate nu stau asa. Dar, legea trebuie gândită în totalitate, în momentul în care se face o modificare, o completare a unei anumite legi și, aici mă refer la legea fundamentală, Legea 263, Legea Pensiilor, se pot produce și anumite efecte. Adică datoriile pe care trebuia să le dea angajatorul pentru a fi asimilate anumite condiții speciale. Eu zic să nu își piardă speranța pentru că nu li se va fura niciun drept. Noi, PSD, când am promis ceva, ne-am ținut de cuvânt”, a transmis liderul PSD Gorj, deputatul Mihai Weber.

Gorjonline: Administrația și sindicatele s-au pus de acord, în privința creșterilor salariale ale angajaților CEO. Negocierile la noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) al salariaților din cadrul Complexului Energetic Oltenia au fost prelungite până la 25 martie, iar urma discuțiilor dintre sindicate și administrație care au avut loc, joi, a fost stabilit cuantumul drepturilor salariale ale minerilor și energeticienilor. Potrivit unor informații, a crescut adaosul lunar la salariu, ajutorul de deces, dar și numărul de zile de concediu suplimentar. Mai mult, începând cu 1 aprilie, data la care va intra în vigoare noul CCM, salariații companiei energetice vor primi câte 250 de lei pentru fiecare clasă din grila de salarizare. Astfel, s-a convenit ca valoarea celor trei prime și cota de combustibil să fie de 2.000 de lei, brut, fiecare și să se acorde în bani, pe cardurile de salarii. În plus, la prima de Paște și de Crăciun, din cei 2.000 de lei, 1.700 de lei se impozitează cu 41,5%, suma de 300 lei fiind deductibilă. Ajutorul de deces crește de la 3.800 de lei, la 5.000 de lei, iar pentru decesul rudelor se acordă și 3 zile libere.

Pandurul: Primarul care și-a tăiat singur din salariu. Primarul din Săulești a anulat în instanță două dispoziții semnate chiar de către el. Ambele documente îl priveau în mod direct, edilul fiind obligat de Camera de Conturi Gorj să-și „taie” din leafă pentru recuperarea unor drepturi salariale pe care le-ar fi încasat necuvenit timp de aproape doi ani. Concret, este vorba de voucherele de vacanță și indemnizația de hrană de care a beneficiat în perioada ianuarie 2018 – septembrie 2020. În instanță, primarul Constantin Rucsandra Drăghici a susținut că deciziile de imputare date de către el sunt „nelegale și netemeinice”.

Sabotorii: “Trebuie să ne așteptăm la o scumpire constantă a alimentelor”, a spus Cristi Mischie, fermier din comuna gorjeană Telești. Mischie a explicat faptul că înființarea unui hectar de cultură mare costă 4000 de lei, dublu față de anul trecut. “Dacă anul trecut puteam să cultivăm un hectar cu două mii de lei, anul acesta costă peste patru mii de lei la hectar”, a spus Cristi Mischie la un post local de televiziune. Acesta a dat și alte exemple, un sac de azotat a crescut de la 60-70 de lei anul trecut la 270 de lei în acest an. “Toate combinatele din România au fost tăiate și date la fier vechi, iar acum suntem dependenți de îngrășămintele din alte țări”, a declarat fermierul din Telești. Mischie cere ca motorina pentru agricultură să fie scutită de accize și pentru micii producători, nu doar pentru firme.

Comment here