Revista Presei

Revista presei locale

Sabotorii: Minerii câștigă mai mult din propunerea lui Vîlceanu decât energeticienii. Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia speră să aibă pensii mai mari, după ce au aflat de la ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, că perioada lucrată înainte de anul 2001 va fi asimilată condițiilor speciale de astăzi, inclusiv din punct de vedere al contribuțiilor. Vîlceanu s-a întâlnit duminică, la Târgu Jiu, cu liderii sindicali, pentru a le explica modul în care va fi aplicată Legea 197/2021, potrivit unei circulare care a fost transmisă caselor de pensii. Minerii și energeticienii aveau aproape toți înainte de 2001 grupa a II-a (condiții deosebite), iar perioada va fi asimilată cu grupa I (condiții speciale). Asta înseamnă că pentru perioada respectivă câștigă o reducere de șase luni a vârstei de pensionare în loc de patru. Problema este că pentru perioada lucrată din 2001 și până în august 2021, când a intrat în vigoare legea 197, fiecare rămâne cu grupa avută. În cazul energeticienilor situația este diferită, pentru că aceștia au pierdut grupa de muncă în 2001 și doar cei de la Rovinari au recâștigat-o după câțiva ani, în 2009. În aceste condiții, cei din Rovinari vor îndeplini condițiile de pensionare după 55 de ani, iar cei din celelalte termocentrale pe la 58 – 59, ceea ce a stârnit nemulțumirea acestora.

Gorjeanul: Deputatul Miruță, în conducerea USR. Noua conducere a USR PLUS a fost aleasă în weekend, în cadrul congresului desfăşurat la Romexpo. Biroul Naţional va avea 24 de membri, dintre care primii şapte, în ordinea numărului de voturi, sunt vicepreşedinţi. Din Biroul Național face parte și deputatul USR de Gorj, Radu Miruță. „Mulțumesc tuturor colegilor din țară care mi-au acordat prin vot încrederea de a-i reprezenta în conducerea națională (Biroul Național) a partidului! Cele 465 de voturi obținute înseamnă un angajament de responsabilitate pe care mi-l asum cu putere și bună credință. Mulțumesc echipei USRPLUS Gorj! Suportul vostru a fost esențial în acest succes”, a transmis Radu Miruță.

Impact în Gorj: Anchetă la Spitalul Județean de Urgență după ce o pacientă a fost plimbată ore în șir între spitale. Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a deschis o anchetă după ce o pacientă în vârstă de 78 de ani a fost plimbată cu ambulanța între spitalul de pe strada Tudor Vladimirescu și cel de pe Progresului. Femeia a stat în ambulanță, medicii invocând că nu sunt locuri. O asistentă de pe ambulanță a relatat că au existat probleme de comunicare între medicii spitalului și că au fost făcute patru ture între cele două spitale. „Ne-am plimbat ore în șir cu pacienta. La spitalul de pe Tudor Vladimirescu nu i s-a făcut nici măcar o rază. Nu puteam să o lăsăm în drum. Probabil că a fost o neînțelegere între medici“, a spus asistenta.

Pandurul: Pârvulescu: Ei închid energia în Gorj să facă metrou în Cluj. Este normal? Odată cu aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență, soarta mai multor termocentrale este pusă în pericol. Mai exact, în acest document se specifică faptul că termocentralele pe bază de cărbune vor fi dezafectate, nu conservate, iar termenul limită este anul 2032. Liderul Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, spune că nu prea există PNRR pentru Gorj, iar acest județ nu merită să fie sacrificat. ”Încă de când s-a dat acea ordonanță prin care s-au dat venituri de completare, se vorbea de acest termen 2032. Deranjat este faptul că guvernanții nu au dat dovadă de transparență și să fi făcut totul de prima dată această chestiune. Trebuia să fi făcut totul în concordanță cu ceea ce și-au propus.  Nu este normal ca noi să fim sacrificați pentru alții, iar Gorjul să moară de foame. PNRR-ul în Gorj nu prea este nimic. Gorjul vine doar cu obligații. Politicienii din Gorj ar trebui să aibă atitudine, însă nimic. Dacă spuneau că închid energia pe bază de cărbune în Gorj și pun ceva concret în loc, da, nimic de zis. Ei închid energia în Gorj să facă metrou în Cluj. Este normal?”, a spus Liderul Federației Mine Energie, Dumitru Pârvulescu.

Comment here