Revista Presei

Revista presei locale

Pandurul: Copiii nu se infectează la școală, ci la mall spune șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj, care susține că, în unitățile de învățământ, riscul de infectare cu SarsCov2 este minim, pentru că sunt respectate regulile impuse în pandemie și totul este dezinfectat, relatează cotidianul Pandurul. Dana Constantinescu, șefa ISJ Gorj, a declarat că elevii au șanse mai mari să se îmbolnăvească la mall ori la terasă decât în școli. Vestea care bucură atât părinții și elevii, cât și profesorii, este că sunt înregistrate tot mai puține îmbolnăviri în județ. Miercuri, au fost raportate două cazuri de îmbolnăviri în rândul elevilor gorjeni.

CE Oltenia are peste 200 de contracte de vânzare a energiei. Comisia Europeană nu a vrut să dea ok pe planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, invocând mai multe motive, unul dintre ele fiind acela că societatea nu are contracte de vânzare a energiei până în 2025, an în care s-ar finaliza restructurarea. În ultimele săptămâni, societatea a perfectat peste 200 de contracte pe platforma OPCOM, unele dintre acestea până în 2025. Problema este că prețurile de pe OPCOM nu pot acoperi costurile de producție ale CEO, doar taxa de poluare fiind cam de 200 de lei/MW, în timp ce prețul de vânzare este de 270 – 280 de lei/MW. CE Oltenia are acoperire în contracte pentru patru – cinci grupuri în perioada următoare, dar o provocarea va fi asigurarea cărbunelui pentru producția contractată, știut fiind faptul că multe cariere miniere au probleme cu frontul de lucru.

Gorjonline: Votul din coaliție pus la încercare de modificarea legii pensiilor pentru CEO. Votul în coaliția aflată la guvernare va fi pus la încercare în cazul proiectului de modificare a Legii pensiilor, în sensul scăderii vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia. Este o lege în urma căreia vârsta de pensionare ar putea scădea de la 55 la 52 de ani, pentru condiții deosebite de muncă. Acest lucru ar viza câteva mii de salariați din cadrul companiei energetice. Vârsta medie la nivelul CE Oltenia este de 49 ani. Scăderea vârstei de pensionare de la 55 la 52 de ani ar însemna o reducere cu 50% a numărului de personal din activitatea energetică plus Executiv CEO și cu 30% a numărului de personal din activitatea minieră, potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia. Deputatul USR Gorj, Radu Miruță, nu crede că votul în coaliție se va sparge, dar că totul depinde de ce vor face parlamentarii PNL din Camera Deputaților, acolo unde a ajuns proiectul privind modificarea Legii pensiilor, proiect la care Radu Miruță a depus un amendament. La rândul lor, deputații liberali Gheorghe Pecingină și Dan Vîlceanu cred că legea nu are șanse să treacă de votul din plen, pentru că are impact bugetar, iar Guvernul a acordat deja un aviz negativ pe propunerea respectivă.

Gorjeanul: Măcel în pădure, de 2.300.000 de lei! Angajaţii Ocolului Silvic, în cătuşe! Prejudiciu uriaş la Ocolul Silvic Motru! Doi pădurari au fost reţinuţi miercuri pentru infracţiuni la regimul silvic. Ei au fost deferiţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru cu propunerile legale. Dezastrul făcut în pădurea Bolboşi – Motru se ridică la peste 2,3 milioane de lei, o pagubă mai mare şi faţă de prejudiciul adus de tăierile ilegale de la Tismana.

Sabotori: Administrația Complexului Energetic Oltenia evită să dea public un răspuns legat de majorările salariale așteptate de salariați, înainte de finalizarea negocierilor cu federațiile sindicale. Președintele Directoratului CE Oltenia a spus într-un interviu pentru gds.ro că este un subiect pe care îl tratează cu precauție. “Având în vedere situația CE Oltenia și faptul că implementarea Planului de Restructurare și Decarbonare presupune restrângerea activității, dar și investiții consistente din fondurile proprii ale companiei, discuțiile despre salarii sunt un subiect pe care îl analizăm cu toată atenția și precauția”, a fost mesajul lui Daniel Burlan. Primele negocieri au fost la finalul lunii aprilie, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Liderul Federației Naționale Mine Energie a explicat atunci că suma prezentată drept creștere salarială este infimă în bugetul creionat de administrație: „Nu vreau să arunc o sumă, dar oricum nu e satisfăcătoare. O să facem o solicitare să ne întâlnim cu ministrul. Suma e infimă. Va trebui s-o fentăm, dar trebuie dată la oameni. Pe ce e în buget, nu e nici pe departe mulțumitor”. Următoarele negocieri au fost anunțate pentru data de 10 mai, un alt subiect în discuție fiind legat de introducerea în salariu a sporului de producție.

Comment here