Revista Presei

Revista presei locale

Gorjeanul: Nou record: Certificatul de carbon a ajuns la 43 de euro. Certificatul EUA a ajuns luni, 15 martie 2021, la un nou record de 43 €/tCO2, pe fondul creșterii prețului energiei electrice, gazelor și pieței globale de acțiuni, a anunțat Carbonexpert. Astfel, prețul certificatului pe bursa din Londra a deschis în dimineața de marți, 16.03.2021, la 42,21 €/tCO2. Conform datelor bursei futures, consultate de energynomics.ro, contractele de miercuri, 17.03, au atins o cotație maximă de 42,88 de euro. Se prefigurează că preţurile nu se vor opri din creştere: ,,Așteptarea unor prețuri mai ridicate ale carbonului, previzionate de altfel de analiști, au determinat companiile industriale poluatoare să înceapă cumpărarea necesarului de certificate de CO2. La cererea crescânda de certificate, s-au adăugat și alți factori, precum vremea neobișnuit de rece, care a făcut să crească cererea pentru încălzirea orașelor”, susțin analiștii Carbonexpert.

Pandurul: Căldărușe (SMEO): Soluția pentru CE Oltenia nu este împrumutul. Un împrumut nu ar salva Complexul Energetic Oltenia decât în acest an. O spune sindicalistul Gabriel Căldărușe, care consideră că singura salvare a companiei stă, așa cum susține toată lumea, în aprobarea planului de restructurare încă analizat de oficialii Comisiei Europene. Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia nu vede soluția într-un nou împrumut, girat de stat. Împrumutul este planul de rezervă la care s-ar fi gândit oficialii companiei în cazul în care nu va fi aprobat prea curând planul de restructurare și nu vor avea cu ce cumpăra certificatele de dioxid de carbon ca să se poată conforma până la finalul lunii viitoare. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat, că împrumutul nu ar face decât să amâne inevitabilul, iar, la anul, problemele companiei să fie mult mai mari.

Gorjonline.ro: VIENESCU RECUNOAȘTE punctele slabe ale spitalului și RISCURILE la care sunt supuși pacienții! Rata mortalității s-a dublat, anul trecut. Dumitru Vienescu, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu a făcut public proiectul de management cu care participă la concurs pentru a ocupa funcția de șef al celei mai mari unități medicale din județ, cu mandat pe o perioadă de patru ani. Documentul este fundamentat pe situația de la acest moment a spitalului, cu toate punctele slabe și vizează îmbunătățirea activității unității medicale, cu obiective clare și priorități pe care și le-a fixat Vienescu pentru următorii patru ani în care va conduce instituția. Vienescu a menționat în proiectul de management că, în această perioadă, un risc major pentru viața și sănătatea pacienților îl constituie infrastructura necorespunzătoare pentru gestionarea cazurilor de COVID-19, mai exact, instalațiile electrice și de oxigen uzate și învechite și suprasolicitarea acestora determinată numărul mare de pacienți internați.

Sabotorii.ro: Un primar din Gorj își află sentința. Sentința în procesul primarului din comuna gorjeană Bumbești-Pițic, Michy Nioață, în care acesta este acuzat de fapte de corupție, va fi pronunțată pe 31 martie. Decizia Curții de Apel Craiova va fi definitivă. Michy Nioață a fost condamnat, în primă instanță, la Tribunalul Gorj, la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Dosarul vizează modul în care fiica primarului a încasat subvenții de la APIA pentru o fermă în care a avut animale doar pe hârtie, tatăl ei fiind cel responsabil cu întocmirea documentelor. Tot cu suspendare a fost condamnată și fiica primarului. Alina Adnana Mariana Doboș (fostă Nioață) e acuzată că a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în dosar.

Impact în Gorj: Măsura suspendării autorizației de mediu pentru groapa de gunoi, contestată în instanța de judecată. Decizia Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj de suspendare a activității depozitului de deșeuri pe o perioadă de șase luni a fost contestată în instanța de judecată. „Am înțeles că au contestat decizia de suspendare a autorizației și până marți instanța poate să se pronunțe“, a spus primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu. În cazul în care contestația va fi admisă, depozitul de gunoi va rămâne deschis în continuare. Primăria Târgu Jiu a emis autorizația de construcție pentru instalația de ardere a gazelor de la groapa de gunoi. „Miercuri a fost ridicată autorizația. A fost emisă autorizația de construcție și trebuie să se apuce treabă. De astăzi încolo au posibilitatea să pună în aplicare tot ceea ce și-au propus“, a mai spus Romanescu.

Comment here