Revista Presei

Revista presei locale

Impact în Gorj: Expoziție organizată în primăria condusă de Clotilde Armand considerată batjocoritoare la adresa lui Brâncuși. Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, a organizat o expoziție cu lucrări ale absolvenților secției de la secția de Sculptură din cadrul Universității Naționale de Artă din București, cu ocazia Zilei Brâncuși, care se sărbătorește astăzi,19 februarie și marchează nașterea marelui sculptor. Istoricul gorjean Andrei Popete Pătrașcu susține că expoziție este o batjocură la adresa memoriei lui Brâncuși. „Cum își bat joc unii de numele lui Brâncuși. Expoziție dedicată sculptorului român, vernisată la București. Voi asta numiți artă?” întreabă Pătrașcu.

Gorjonline: Ministerul Culturii a alocat ZERO lei, în acest an, pentru restaurarea capodoperelor lui Brâncuși de la Târgu-Jiu. 19 februarie. Ziua Națională ”Constantin Brâncuși”. Se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui sculptor. La Târgu-Jiu se vor derula, cel mult, niște manifestări fade. Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” nu face parte din cele opt obiective majore de patrimoniu, în opinia Ministerului Culturii, așa că, în bugetul pentru 2021, nu a fost alocat niciun leu pentru restaurarea operelor, deși în Poarta Sărutului plouă de ani de zile, după cum a avertizat, public, cel care monitorizează starea fizică a sculpturilor de la Tg-Jiu. Universitatea care-i poartă numele lui Brâncuși a făcut un apel, zilele trecute, pentru retragerea candidaturii pentru lista UNESCO a ansamblului sculptural de la Târgu-Jiu.

Pandurul: Canalizare recepționată și apoi furată. Bani europeni cheltuiți degeaba într-o comună din Gorj, pe un sistem de canalizare care nu a funcționat niciodată. Este vorba despre comuna Aninoasa, acolo unde autoritățile locale au reușit cu greu să realizeze cu fonduri europene un sistem de canalizare pe aproximativ 3 kilometri, sistem la care nu s-a branșat nici un localnic. Mai mult decât atât, acum și dacă ar vrea să beneficieze de canalizare nu mai pot, pentru că mai multe elemente din canalizare au fost furate. Canalizarea din satul Bobaia a fost realizată în anul 2014 și face parte dintr-un proiect integrat finanțat din fonduri europene.

Ordonanță pentru concedierile din minerit. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru acordarea de plăți compensatorii salariaților din unele companii de stat, care vor face concedieri colective în următorii doi ani. Informația a fost comunicată liderilor de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, de către ministrul Energiei, la discuțiile de miercuri. “Ministrul a spus că pregătește o ordonanță de urgență, valabilă doi ani”, a spus Constantin Mitrescu, președintele Sindicatului Energia din Termocentrala Rovinari, participant la discuții.

Gorjeanul: 29 de teste antigen, utilizate în școlile din Gorj. Până joi, în unitățile de învățământ din județ au fost folosite 29 dintre testele antigen distribuite pentru testarea elevilor și angajaților din educație. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, cele mai multe dintre acestea au fost folosite pentru testarea elevilor. ,,În unitățile de învățământ din Gorj au fost repartizate 20.800 de teste antigen rapide. Până la această dată (n.r. 18 februarie 2021) s-au făcut 7 teste în rândul personalului și 22 în rândul elevilor. Cele mai multe teste au fost utilizate la Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu, unde au fost testați 15 elevi și 3 angajați. Au fost mai fost folosite 7 teste la Liceul Tehnologic Roșia Jiu (4 elevi și 3 angajați) și câte un test la Școala Gimnazială Bumbești-Jiu, Școala Gimnazială Căpreni, Școala Gimnazială Scoarța și Colegiul Național ,,Tudor Arghezi” Târgu-Cărbunești”, a declarat inspectorul școlar Nicolae Negrea. Potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației, testarea rapidă se va face, cu acordul părintelui, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2.

Comment here