Revista Presei

Revista presei locale

Gorjonline: Reîncepe școala. 13 localități, în scenariul galben. La Motru, cursurile rămân în online. Inspectorul școlar general și șeful DSP, convinși că școala poate începe în siguranță. Școlile se redeschid, în Gorj, începând de luni, 8 februarie, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. În cazul în care o localitate se află în scenariul verde, toţi elevii merg la şcoală, fizic. În situația scenariului galben, vor merge la școală doar copiii de la grădiniţă, elevii din clasele primare şi cei din anii terminali. În contextul unui scenariu roşu, vor frecventa cursurile numai copiii de la grădiniţă și elevii din clasele I-IV, iar în mod firesc, în localităţile în care se instituie carantina, toţi elevii vor face cursuri exclusiv în format online. În Gorj, 13 localități, din care trei orașe- Țicleni, Novaci și Bumbești Jiu- se aflau, marți, în scenariul galben, însă incidența se poate modifica până duminică. Cert este că în municipiul Motru nu vor frecventa cursurile, fizic, decât elevii de la clasele primare și grădiniță, precum în scenariul roșu, însă nu din cauza numărului mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, ci pentru că nu au fost finalizate lucrările la două unități școlare din oraș.

Pandurul: Fost director, victorie în fața CE Oltenia. Câți bani are de luat. Un fost membru al Directoratului Complexului Energetic Oltenia a câștigat în instanță un proces intentat companiei. La începutul lunii noiembrie 2020, Ovidiu Bălăcescu a depus o cerere pe rolul Tribunalului Gorj, Secția a II-a Civilă, având ca obiect „pretenții”. La primul termen al litigiului, pe 1 februarie, Bălăcescu a avut câștig de cauză. Prin urmare, Complexul Energetic Oltenia va trebui să-i achite fostului director peste 42.000 de lei. La rândul său, CE Oltenia a dat în judecată mai mulți foști directori și supraveghetori, într-un dosar de răspundere patrimonială. Printre cei chemați în instanță se află și Ovidiu Bălăcescu.Fostul director a fost schimbat din funcție la sfârșitul lunii aprilie 2020, alături de Sorinel Boza și Dan Vasile, înainte de încheierea mandatelor.

Gorjeanul: Greenpeace vrea anchetă în cazul restructurării CEO. O analiză făcută de Greenpeace România arată că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Organizația de mediu susține că va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și a sesizat autoritățile responsabile din România. Potrivit Greenpeace, CEO își propune să folosească cărbunele chiar și în 2030, fără a-și stabili un termen de eliminare a acestui combustibil din producția de energie. O parte din capacitățile actuale mai puțin folosite vor fi înlocuite în principal cu centrale noi pe gaze, ce contribuie la bilanțul de emisii nocive, și câteva parcuri de fotovoltaice, care vor avea o importanță neglijabilă (sub 6%) în mixul de energie pe care CEO intenționează să o vândă în următorul deceniu, susține Greenpeace.

Impact în Gorj: Profesorii nevaccinați refuză să revină la ore. A apărut o nouă problemă la nivelul sistemului educațional din Gorj. Potrivit liderilor de sindicat, o parte din dascălii refuză să revină la ore. Motivul este lipsa imunizării, programările nu au fost respectate și, astfel, profesorii se tem să nu se îmbolnăvească. La ora actuală nici 10% din profesorii din județul Gorj nu au fost vaccinați împotriva SARS CoV 2. Vestea redeschiderii școlilor i-a lovit ca un fulger pe cei care s-au obișnuit cu programul din online. Unii refuză să intre la clasă. „Noi am solicitat vaccinarea, s-au făcut înscrieri pe acele liste, și, prin derogarea de la planificarea inițială, s-au creat confuzii. Sunt profesori care nu vor să înceapă școala dacă nu sunt vaccinați. Am transmis aceste situații, sper ca Inspectoratul Școlar Județean Gorj să ia în calcul faptul că profesorii vor refuza să vină la școală dacă nu sunt vaccinați. Avem dascăli care suferă de anumite afecțiuni și sunt îndreptățiti să nu participe la cursuri în sală. Există cadru legal să continue activitatea în online,  singura problemă va apărea la nivelul școlilor, în sensul că trebuie refăcut orarul”, a declarat liderul USLI Gorj, Constantin Huică.

Comment here