Revista Presei

Revista presei locale

Pandurul: Prezență de peste 50% în nouă localități din Gorj. Prezență scăzută la vot la alegerile parlamentare din pandemie. La ora 19.00, puțin peste 35% dintre gorjeni au mers la urne pentru a-și alege parlamentarii: doi senatori și cinci deputați. Sunt însă și localități unde prezența la vot a trecut de 50%, comunele: Arcani, Bălănești, Câlnic, Fărcășești, Lelești, Negomir, Runcu și Samarinești. Și în orașul Turceni, prezența la vot a depășit 50%. O prezență scăzută la vot, sub 30%, s-a înregistrat în municipiul Târgu-Jiu și orașul Bumbești-Jiu.

Blocajele de la Tismana și Pinoasa, pe masa guvernului. Ministerul  Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri  a publicat, vineri, în dezbatere publică, două proiecte de acte normative care au legătură cu activitatea Complexului Energetic Oltenia. Mai bine spus, cu blocajul din două cariere miniere – Tismana 1 și Timișeni – Pinoasa. Pentru exproprieri este nevoie de un buget de peste 7,5 milioane de lei. Perimetrul minier de exploatare Tismana I are o suprafață totală de 971,6 hectare. În prezent, pentru continuarea activității carierei, este necesară ocuparea unei suprafețe de aproape 80 de hectare. Din acestea, 22,1 hectare vor fi expropriate, reprezentând coridorul de expropriere pe teritoriul localității Cîlnic. În schimb, pentru continuarea activității carierei Pinoasa este necesară ocuparea unei suprafețe de 286,0725 hectare, din care 110,3313 ha proprietate privată a CE Oltenia, 173,8534 ha imobile proprietate privată aferente primăriilor Fărcășești și Cîlnic și 1,8878 ha imobile proprietate publică (drumuri) aferente celor două primării. În prezent, negocierea directă între companie și proprietarii privaţi pentru achiziția restului de terenuri este blocată, printre cauze numărându-se pretenţiile financiare exagerate, refuzul înstrăinării proprietăţii, lipsa actelor sau litigiile dintre moştenitori, precum și solicitările unor proprietari privind angajarea de rude în cadrul companiei sau creșteri salariale pentru acestea.

Gorjeanul: DE TOT RÂSUL! Se întâmplă în Gorj! Așa arată un capac la o rețea de canalizare care a costat peste 30 de miliarde de lei vechi. Rețeaua de canalizare a comunei Alimpești pare că datează din antichitate, iar vestigiile acesteia tocmai au fost descoperite. Cel puțin asta-i impresia pe care o lasă o imagine surprinsă de fostul consilier local Leonida Belgher cu o ușă veche din lemn care e folosită ca și capac al rețelei de canalizare. Improvizația ridică, din nou, multe semne de întrebare cu privire la calitatea lucrărilor, verificate îndelung de procurori și recepționate chiar de actualul primar Victor Drăgulescu, în calitate de președinte al comisiei de recepție, în vremea în care era viceprimar. Peste 30 de miliarde de lei vechi s-au cheltuit pe lucrările la rețeaua de canalizare a comunei Alimpești, începute în 2008 și finalizate trei ani mai târziu.

Gorjonline: Procesul primarului Pigui a început cu stângul! Judecătorul s-a abținut. Procesul penal al primarului de Peștișani, Cosmin Pigui, a început cu stângul în sensul că la termenul de pe 3 decembrie judecătorul Sorin Pătrulescu s-a abținut. Acesta era al doilea termen din procesul penal pentru fals intelectual, după ce la primul termen Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu nu și-a trimis un reprezentant. Procesul a revenit la aceasta instanță de la Curtea de Apel Craiova. Curtea de Apel Craiova a anulat, la finalul lui octombrie, sentința prin care primarul Cosmin Pigui și un șofer al său din cadrul Primăriei Peștișani au fost condamnați la închisoare cu suspendare, la începutul anului. Fiecare a primit o pedeapsă de câte un an, cu un termen de supraveghere de doi ani, pentru acuzații de fals intelectual și instigare la fals intelectual. Dosarul a fost deschis după ce, în martie 2018, primarul a avariat mașina din dotarea instituției cu care se afla prin localitate pentru a inspecta drumurile, în timpul unor ninsori abundente. A doua zi după evenimentul rutier, șoferul instituției, Augustin Costinel Vintilescu, a mers la Poliție pentru a obține dovada cu care să poată introduce mașina în service, deși un astfel de act nu era necesar, nefiind un accident cu victime. Ulterior, a fost demarată o anchetă și s-a ajuns la procesul penal. Procurorii au contestat sentința din iarnă a Judecătoriei Târgu-Jiu pentru a obține o condamnare mai dură, iar inculpații au făcut și ei același demers pentru a obține anularea condamnării.

Comment here