Revista Presei

Revista presei locale

Sabotorii: Politică în familie. Vor să facă rocada la primărie. Fac politică în familie și speră să-și paseze tot așa și funcția de primar. În Albeni, de exemplu, fostul primar Ionuț Stan, de la PNL, care și-a pierdut fotoliul de primar după ce a fost trimis în judecată pentru corupție, și-a convins soția să candideze la primărie. Soția lui Ionuț Stan este profesoară și candidează din partea Alianței Dreapta Unită. Ionuț Stan și-a pierdut mandatul pentru că nu și-a mai putut exercita atribuțiile de primar. El a fost trimis în judecată pentru că ar fi făcut angajări pe șpagă în cadrul instituției publice. Un alt exemplu e în comuna vecină, Prigoria, unde fosta primăriță Iuliana Iliescu, tot de la PNL, și-a băgat soțul la înaintare. N-a avut loc la PNL. El candidează acum din partea AUR pentru primăria pe care a condus-o partenera sa de viață până acum patru ani, când a pierdut alegerile în fața actualului primar.

Pandurul: Chinezii dau târcoale CE Oltenia. Comisia Europeană a investigat companii interesate. Comisia Europeană a renunțat să investigheze anumite companii implicate în licitația pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice în județele Gorj și Dolj, după ce acestea au ieșit din competiție. Inițial, aceste companii au fost printre cei opt ofertanți pentru un proiect major de energie regenerabilă în România, care ar urma să fie realizat în parteneriat cu statul român, prin Complexul Energetic Oltenia, și OMV Petrom, beneficiind de fonduri europene în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Comisia a început investigația în aprilie pentru a verifica dacă aceste companii au primit subvenții excesive din partea guvernului chinez, ceea ce ar putea distorsiona competiția. Companiile investigate s-au numărat între cei 8 ofertanți înscriși la licitația lansată în septembrie 2023, de construcție a unuia din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din România: patru parcuri fotovoltaice în județele Dolj și Gorj, cu putere instalată de 450 de megawați. Una dintre firmele respective este o filială a Shanghai Electric, firmă deținută și controlată, printr-o companie intermediară, de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei din Shanghai – o structură deținută de stat și subordonată Guvernului Popular Central Chinez. Cealaltă entitate investigată este o asociere formată din Enevo Group, din România și LONGi Green Energy Technology Co, Longi Solar Technologie, unul din cei mai mari producători de panouri solare de la nivel internațional.

Gorjeanul: Peste 100 de șefi din CE Oltenia își pierd funcțiile. Ce se întâmplă cu ei. Reorganizarea Complexului Energetic Oltenia se va face până la data de 30 iunie. Reprezentanți ai companiei vorbesc despre desființarea tuturor birourilor, a unor departamente/servicii și a două sau trei direcții. Încă nedetaliată, reorganizarea vizează în jur 100 de birouri, șefii urmând să fie transferați pe alte posturi, conform studiilor. Inginerii merg în producție, de pildă, iar economiștilor li se oferă posturi în altă structură a societății, fiindcă legea nu permite darea lor afară. Reorganizarea respectă Legea 296/2023 și, astfel, birourile vor fi desființate, serviciile și departamentele vor avea minimum 10 posturi, iar direcțiile vor avea minimum 20 de posturi, toate acestea fiind consemnate în normativele de personal conform legislației actuale. În CE Oltenia funcționează peste 100 de birouri, departamente și servicii, în jur de 28 de direcții.

Gorjonline: Încă o amânare în procesul fostului primar din Vladimir. Magistrații gorjeni au amânat, din nou, pentru data de 5 iunie, judecarea cauzei în care fostul primar din Vladimir, Ion Ianăși, este acuzat de infracțiuni de corupție. Ultimul dosar al lui Ianăși vizează construirea unei toalete într-o incintă școlară, care a costat aproximativ 5 miliarde de lei vechi, iar procurorii au suspiciuni referitoare la faptul că prețul lucrărilor a fost supraevaluat. Dacă, la ultimul termen, judecătorii au decis ca unul dintre martori să fie adus cu mandat, pentru că nu s-a prezentat când a fost citat, de această dată, magistrații au amânat cauza pentru a cita și alți martori din rechizitoriu.