Revista Presei

Revista presei locale

Sabotorii: Salariile minerilor, discutate la București. O nouă rundă de discuții pe marginea salariilor minerilor și energeticienilor va avea loc în Capitală. Sindicaliștii se duc iar peste ministrul Energiei, Sebastian Burduja, să discute despre noul contract colectiv de muncă din Complexul Oltenia. Nu mai e mult și acesta trebuie să fie parafat ca să poată intra în vigoare de luna viitoare, însă sindicatele nu au ajuns la un numitor comun cu administrația. Inițial, s-a vehiculat că Burduja va veni la Târgu Jiu să discute cu sindicaliștii, dar în final a decis ca aceste negocieri să aibă loc vineri, la București. Liderii de sindicat atenționează, în continuare, că vor venituri mai mari pentru mineri și energeticieni și îi vor transmite asta și lui Burduja.

Gorjonline: Tânărul din Bolboși, împătimit de jocuri de noroc, s-a spânzurat de un parapete, legat cu o chingă de janta autoturismului. Lista cu sumele datorate a fost găsită de anchetatori. Tânărul, în vârstă de 34 de ani, din Bolboși, a decis să încheie socotelile cu viața într-o manieră terifiantă: a legat un capăt al unei chingi de parapetele de pe marginea drumului, și-a înfășurat chinga după gât, iar celălalt capăt al acesteia l-a agățat de janta autoturismului, după care a scos mașina din viteză. Bărbatul a fost ștrangulat aproape instantaneu și a decedat. Din primele informații, se pare că acesta era un împătimit al jocurilor de noroc și avea datorii mari. Tânărul a fost găsit întins pe carosabil, în apropierea releului de radiodifuziune din localitatea Grozești, aflată la 18 Km de orașul Strehaia și la 20 Km de Bolboși, comuna în care locuia acesta.

Pandurul: Ce condiții au pus străinii care vor să investească în două sate unde mai locuiesc 5 familii. Două sate dintr-o comună din Gorj, unde mai locuiesc doar cinci familii, ar putea renaște dacă autoritățile locale ar moderniza măcar drumul de acces. Este vorba despre satul Boia și cătunul Cula din comuna Jupânești, acolo unde străinii din mai multe colțuri ale lumii ar dori să investească, susțin autoritățile locale. Aceștia ar dori să facă aici pensiuni, dar pentru asta le impun autorităților să modernizeze drumurile către cele două sate. ”Vreau să vă spun că am fost contactați de oameni din străinătate care doresc să facă pensiuni în cele două sate, după ce au văzut reportaje și imagini din Boia și Cula pe internet. Am fost sunați de oameni din Franța, Elveția, Germania și chiar din Statele Unite ale Americii, care ar vrea să-și facă aici cabane. Ne-au trimis și mail-uri la primărie că vor să cumpere terenuri. Singura condiție pusă de ei ar fi drumurile asfaltate. În rest, au spus că nu-i interesează nimic, pentru că se descurcă ei cu totul.”, a declarat Ion Gârniceanu, primarul comunei Jupânești.

Impact în Gorj: Județul Gorj, selectat pentru Programul de asistență tehnică START al Comisiei Europene. Consiliul Județean Gorj a aplicat în luna februarie a.c., în parteneriat cu Asociația Bankwatch România, la apelul pentru Programul de asistență tehnică START, lansat de Inițiativa Uniunii Europene pentru regiunile carbonifere în tranziție. Gorjul este una dintre cele 4 regiuni din UE selectate pentru a beneficia de suport tehnic din partea Secretariatului Inițiativei în realizarea unei tranziții juste. Procesul de asistență tehnică este dezvoltat pe baza nevoilor specifice ale fiecărei regiuni, iar în județul Gorj acesta se va desfășura în cea de-a doua parte a anului 2024. În vederea stabilirii detaliilor implementării, o delegație a Secretariatului Inițiativei pentru regiunile carbonifere în tranziție va efectua o vizită de lucru în județul Gorj. Prin intermediul acestui program, Grupul de lucru pentru coordonarea tranziției la neutralitate climatică și Consiliul Județean, în calitate de coordonator, vor beneficia de suport tehnic adaptat pentru realizarea unui portofoliu de proiecte strategice și încurajarea dezvoltării economiei verzi în județ. Asistența tehnică va sprijini și întărirea capacității Grupului de lucru, pentru a asigura un proces transparent, participativ și colaborativ de implementare a Programului Tranziție Justă 2021-2027.