Revista Presei

Revista presei locale

Gorjeanul: 1.000 de angajări despre care CEO nu spune nimic! ”Ei nu se văd în producție!”. Actualii șefi ai Complexului Energetic Oltenia sunt acuzați de faptul că în ultimul an au făcut angajări, cu contracte pe perioadă determinată, care nu se regăsesc în producție. Ar fi vorba despre nu mai puțin o mie de angajări despre care nu se știe nimic, administrația companiei nefăcând cunoscută situația cu salariații ”determinați”, care pot fi foarte ușor dați afară în caz de concedieri colective, dar mai ales, se bănuiește în minerit că este vorba despre un ”efectiv de partid”, pregătit să voteze ”cum trebuie” la alegerile din acest an. Un exemplu în sensul celor povestite de oamenii din minerit este și cazul lui Nicolae Bădița, fost lider de sindicat la Cariera Lupoaia. Acesta a ieșit recent la pensie, pe caz de boală și a fost reangajat în urmă cu aproximativ două săptămâni, pe un post de inspector social pentru care primește un salariu de aproximativ 7.000 de lei.

Gorjonline: De ce nu intră de azi în vigoare noul Contract Colectiv de Muncă pentru mineri și energeticieni? Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să beneficieze de un nou contract colectiv de muncă, de la 1 aprilie. Negocierile nu s-au finalizat. Au fost probleme legat de obținerea reprezentativității, la instanța de judecată, de către cele două federații sindicale. Așa că, s-a ajuns în situația ca negocierile să fie prelungite cu două săptămâni. Adică până pe 15 aprilie. Sindicatele au la dispoziție două săptămâni pentru a rezolva două probleme esențiale:  includerea sporurilor în salariul de bază și majorarea cu un procent semnificativ a salariilor pentru mineri și energeticieni.

Sabotorii: Fost manager al CEO: Trebuie să se transforme. Complexul Energetic Oltenia trebuie să se schimbe. Declarația a fost făcută de fostul manager al companiei, Daniel Burlan, la un post local de televiziune. Burlan a adăugat că suntem foarte aproape de momentul în care energia pe cărbune nu va mai avea loc în piață și că ar trebui să păstrăm capacități în rezervă  pentru siguranța sistemului energetic, așa cum fac și alte țări europene. “Suntem aproape de acel moment în care cărbunele nu va mai avea loc în piață și să creăm mecanismele prin care energia pe cărbune să fie susținută ca rezervă de capacitate pentru a da siguranță Sistemului Energetic Național, pentru momente de criză să putem să avem capacități care să intre pe piață chiar dacă au un cost mai mare, datorate certificatelor de CO2. CEO trebuie să se transforme. Poate restructurare e un cuvânt prea dur pentru acel program. Păstrează și capacități pe cărbune și noi capacități pe gaz și energie produsă în parcurile fotovoltaice, creând un mix energetic, o amprentă mai mică de carbon, niște costuri mai mici cu certificatele de CO2”, a declarat Daniel Burlan.

Pandurul: Din Directorat, la primărie! Unul dintre cei patru membri ai Directoratului Complexului Energetic Oltenia a anunțat că va candida pentru funcția de primar al orașului Turceni. Este vorba despre liberalul Constantin Popescu. Mandatul acestuia în Directoratul CE Oltenia expiră pe 15 aprilie. Ceilalți trei directori au fost selectați pentru mandate de patru ani, printr-o procedură controversată, care a și fost contestată.