Revista Presei

Revista presei locale

Gorjeanul: Vremuri grele pentru mineri și energeticieni. De la 1 septembrie, minerii și energeticienii nu vor mai beneficia de prevederile Legii 197/2021. Cu alte cuvinte, nu vor mai avea stagiu mai mic de cotizare, nu se va mai indexa punctajul mediu anual (25% pentru grupa II, sau 50% pentru grupa I). Toate aceste prevederi au fost excluse din noua lege a pensiilor. Nici cei care au reușit să iasă la pensie în baza Legii 197, nu vor mai beneficia de prevederile acestei legi la recalculare. Pe de altă parte, salariații Complexului Energetic Oltenia nu au încă o lege care să le apere drepturile în caz de disponibilizare. Nu există niciun pachet social până în prezent, deși ministrul Energiei a declarat, în mai multe rânduri, că din energia pe cărbune va rămâne doar 0,1% în sistemul energetic național, până în 2026.

Sabotorii: Prefectul de Gorj, amenințat cu plângere penală. Iulian Popescu este acuzat de abuz de putere, denigrare și declarații calomnioase. Mariana Ghițulescu, directoarea Teatrului Dramatic din Târgu Jiu, a pus tunurile pe prefectul de Gorj și anunță că, pentru a apăra imaginea instituției, va înainta plângeri către toate organele abilitate pentru a ancheta aceste derapaje și comportamente abuzive. Reacția vine după protestul-manifest organizat, săptămâna trecută, în fața teatrului de oameni politici și foști angajați ai instituției. Mariana Ghițulescu a descris această mișcare drept „miting electoral”, unde au fost prezenți președinți de partide și membri ai acestora sau simpatizanți, prefectul județului Gorj, dar și persoane care nu mai au acces la fondurile instituției, sau care se află în procese cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, pentru recuperarea prejudiciului adus instituției.

Gorjonline: Fostul șef al DGA Gorj a intrat în politică! Un număr semnificativ de foști polițiști și magistrați, cărora statutul profesional nu le-a permis să facă politică în perioada în care erau în activitate, au ales să se implice în viața politică după ce s-au pensionat. În acest an electoral, cel puțin două apariții pe scena politică locală sunt surprinzătoare: cea a fostei procuroare Carmen Vlăduleanu (fostă Părpăneață) pensionată, în urmă cu patru ani, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, despre care presa locală a scris, recent, că se află în siajul unor candidați ai AUR și cea a fostului șef al Serviciului Județean Anticorupție Gorj din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Octavian Liviu Chițiba, prezent, zilele trecute, la Conferința de lansare a Partidului Alianța Creștin Democrată în alegerile din acest an. Liviu Chițiba, pensionat în urmă cu aproximativ 2 ani, a decis să intre în politică. Sau cel puțin asta reiese din imaginile aflate în spațiul public.

Pandurul: Glumă de campanie: Zice că nu poate să doarmă de grija unei investiții… A început campania electorală, iar cele mai haioase, pe alocuri chiar penibile, momente pare că le oferă senatorul Ion Iordache. El a postat un filmuleț în care apare împreună cu Maria Vasilescu, candidat PNL la Primăria Țânțăreni, după ce șase mandate a fost primar PSD. Primarul comunei, aflat la primul mandat, Robert Ciutureanu, a fost ales în 2020 pe listele PNL, dar acum a trecut în barca PSD. Nu e clar dacă locuitorii mai au o a treia variantă la votul din 9 iunie. În filmulețul postat, cei doi, Vasilescu și Iordache, apar în fața unor ziduri, unde începuse construirea unei grădinițe. Fosta primăriță este revoltată. “Uite, mă, mamă, mă, de ce sunt eu atât de…”, începe fosta primăriță PSD, acum candidat PNL. Povestește că nici somn nu mai are. “De ce nu pot să dorm noaptea de grija acestei investiții. Care trebuia să fie dată în funcțiune ca grădiniță cu program prelungit pentru copilașii noștri. Cum am lăsat-o așa o găsesc”, a mai spus ea arătând spre clădirea respectivă. Maria Vasilescu încheie apoteotic: “De aceea mă întorc, vedeți câte am de făcut, e greu dar încerc să le rezolv pe toate”.

Comment here