Minerit și Energie

Renunţă CE Oltenia la grupul de 600 MW de la Rovinari? Ce urmează să se discute în AGA

Adunarea Generală a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia va lua o decizie finală asupra vechiului proiect de construire a unui grup nou pe cărbune de 600 MW de la Rovinari, și din formulare se înțelege că proiectul va fi abandonat.

“Aprobare cu privire la poziția companiei asupra oportunității proiectului de construire a unui grup nou de 600 MW la SE Rovinari cu luarea în considerare a tuturor aspectelor recente ale pieței de energie interne și europene, precum și asupra intenției și capabilității reale de a-l implementa”, scrie în convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Complexului Energetic Oltenia, care va avea loc în data de 14 decembrie.

Grupul pe cărbune la Rovinari, de 600 MW, este un proiect vechi, notează e-nergia.ro. Era una dintre investiţiile prioritare care apărea chiar în ultima formă aprobată a Strategiei Energetice Naţionale. Negocierile cu partea chineză au început în anul 2012, discuţiile au fost întrerupte în 2016 şi au fost reluate la finalul anului 2018, dar nimic semnificativ nu a început. Dată fiind formularea din convocator, cel mai probabil compania va renunța la acest proiect, în condițiile în care utilizarea cărbunelui pentru producția de energie electrică începe să fie din ce în ce mai taxată în Europa (costul certificatelor de carbon tot crește), iar CEO a promovat oricum un plan de restructurare prin care să închidă aproape 1.000 MW pe cărbune, dar să investească în circa 2.000 MW în grupuri pe gaze și panouri fotovoltaice.

Comment here