LIFE

Renault a inventat scaunele de mașină imprimate 3D, după forma șoferului

Constructorul auto Renault a anunțat că a dezvoltat, împreună cu agenția franceză de cercetare CEA, noi materiale ce vor fi folosite pentru fabricarea automobilelor, care sunt produse prin imprimare 3D.

Grupul Renault și agenția publică franceză de cercetare CEA (Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative) anunță un nou proiect de colaborare, după încărcătorul bidirecțional de mare eficiență pentru vehicule electrice. De data aceasta este o inovație „menită să amelioreze confortul la bordul automobilelor”.

După 2 ani de cercetare și testare, care au avut ca rezultat nu mai puțin de zece brevete depuse, Grupul Renault și CEA au dezvoltat un nou material cu o structură complexă, de rețea. Această inovație face posibilă obținerea, cu un singur material, și într-o singură etapă de fabricație prin imprimare 3D, a unor elemente care oferă un comportament mecanic adaptiv și performanțe mai avansate. Elementele produse prin această metodă vor putea înlocui componente ale scaunelor care astăzi sunt produse prin asamblare: șezutul scaunelor sau spătarul acestora, cotierele, consola centrală.

Producerea acestor componente, prin imprimarea 3D într-o singură operațiune, poate reduce și costurile, și emisiile de CO2, fără să genereze deșeuri în timpul producției. Piesele sunt fabricate din poliuretan termoplastic, un material reciclabil, însă cercetările continuă pentru descoperirea de noi materiale, inclusiv din fibre naturale.

Scaunele produse prin această metodă ar putea fi proiectate ca să urmeze forma șoferului, cu proprietăți specifice, pentru a oferi în nivel optim de confort.